Aanbod koophuizen in vier jaar tijd fors lager

Aanbod koophuizen in vier jaar tijd fors lager

Het aantal koophuizen neemt snel af. Dat blijkt uit een rapportage van taxatiebureau Calcasa. Afgelopen vier jaar nam de voorraad af met een derde. In Amsterdam en Utrecht zelfs met twee derde. Volgens Calcasa stevenen we af op een record.

Juist in een periode waarin de woningmarkt hard gaat, willen mensen liever al een huis hebben gekocht voordat ze hun eigen huis in de verkoop zetten. En met name in Amsterdam is de kans klein dat de woningmarkt de komende tijd tot rust zal komen. Je ziet dat de vraag naar woningen wel heel groot is. Daarnaast zijn er in Amsterdam ook voor Nederlandse begrippen weinig koopwoningen en er wordt niet zo veel bijgebouwd, omdat daar geen plek voor is.

Lage rente
Oververhitting? Ja, daar kun je zeker van spreken. Maar om in deze fase al te reppen over een nieuwe bubbel, dat is nog te vroeg. De betaalbaarheid van de woningen in Nederland en Amsterdam is nog altijd heel goed. De rente is momenteel laag, dus als je vandaag een woning koopt, betaal je gewoon niet zo veel aan woonlasten. En er komt niet veel bij, dus dat de prijzen stijgen is niet onlogisch.

Voor de crisis
Dat neemt allemaal niet weg dat er nog altijd gebieden zijn waar de prijzen niet stijgen. Op veel plekken zijn de woningen nu nog minder waard dan vóór de crisis. Sterker: voor heel Nederland gemiddeld zijn we nog net niet boven water. Maar in bijvoorbeeld Amsterdam, Haarlem en Utrecht stijgen de prijzen heel hard en zitten we ruim boven de niveaus van voor de crisis.

 

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven