Aantal miljoenenwoningen stijgt met 21% in 2015

Aantal miljoenenwoningen stijgt met 21% in 2015

In Nederland staan momenteel 39.300 woningen die 1 miljoen euro of meer waard zijn, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van Calcasa. Dit is een stijging van 20,7% ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde waarde van deze woningen bedraagt 1,3 miljoen euro, een toename van 6,1%. Er zijn in 2015 iets meer dan 1.400 miljoenenwoningen verkocht; dit betreft een stijging van 18,9% ten opzichte van 2014. De regio’s met de grootste stijging van het aantal transacties zijn de Corop-regio’s Leiden en Bollenstreek (35,0%) en Agglomeratie Haarlem (31,5%).

De Konijnenlaan in Wassenaar is de duurste straat van Nederland met een gemiddelde woningwaarde van 2,350 miljoen euro en een vierkante meter prijs van 5.775 euro. De duurste buurt van Nederland is Aerdenhout-Zuid in Bloemendaal, met een gemiddelde woningwaarde van 2,075 miljoen euro en een vierkante meter prijs van 5.250 euro.

Wat is een Agglomeratie en wat zijn Corop-regio’s?
Een Agglomeratie (ook wel stedelijk gebied genoemd) is een aaneenschakeling van nederzettingen (steden en dorpen) waarvan de inwoners zich gedragen alsof zij in één stad wonen. Dat wil zeggen dat de bewoners wonen, werken, winkelen en recreëren in verschillende delen van de Agglomeratie en zich in hun dagelijks leefpatroon veelvuldig binnen de Agglomeratie verplaatsen.
Een COROP-gebied is een regionaal gebied binnen Nederland dat deel uitmaakt van de COROP-indeling. Deze indeling wordt gebruikt voor analytische doeleinden. De naam COROP komt van Coördinatie Commissie Regionaal OnderzoeksProgramma. Een lijst met deze gebieden vindt u hier.

Aantal woningen boven de 1 miljoen euro
De afgelopen twee jaar is het aantal miljoenenwoningen sterk gestegen. In de periode 2013-2015 steeg het aantal miljoenenwoningen met 37,9%. In de periode hieraan voorafgaand (2010-2013) daalde het aantal fors met 28,8%. In 2008 was de voorraad miljoenenwoningen het grootst, met meer dan 47 duizend woningen van 1 miljoen euro of meer. In 2013 stonden er 28.500 woningen met een waarde boven de 1 miljoen euro in Nederland. In 2015 is het aantal woningen van 1 miljoen of meer met 20,7% gestegen naar 39.300.

Gemiddelde waarde miljoenenwoningen met 6,1% gestegen
Gemiddeld bedraagt in Nederland de waarde van een miljoenenwoning 1,3 miljoen euro met een vierkante meter prijs van 4.200 euro. Met een waardestijging van 6,1% over het afgelopen jaar zijn de miljoenenwoningen harder in waarde gestegen dan de volledige koopvoorraad (3,9%). In de Agglomeratie Haarlem is de gemiddelde waarde van miljoenenwoningen met 10,1% het meest gestegen.

Duurste miljoenenwoningenregio’s: Agglomeraties Haarlem en Den Haag
In de Agglomeraties Haarlem en Den Haag staan gemiddeld de duurste huizen van Nederland. Er bevinden zich 3.050 miljoenenwoningen in de Agglomeratie Haarlem en 4.200 in de Agglomeratie Den Haag. In de Agglomeratie Haarlem nam het aantal miljoenenwoningen met 28,3% toe ten opzichte van 2014. In de Agglomeratie Den Haag betrof de toename 15,8%. De grootste toename in de gemiddelde woningwaarde was ook in de Agglomeratie Haarlem; een waardestijging van 10,1% leidde tot een gemiddelde van 1,4 miljoen euro. De toename in de Agglomeratie Den Haag was geringer met 5,5%, en leidde tot een gemiddelde van eveneens 1,4 miljoen euro

31% meer miljoenenwoningen in de regio Groot-Amsterdam
De meeste miljoenenwoningen bevinden zich in de regio Groot-Amsterdam. Daar staan 6.450 miljoenenwoningen. De grootste stijging van het aantal miljoenenwoningen heeft het afgelopen jaar ook plaatsgevonden in de regio Groot-Amsterdam en dan voornamelijk in de gemeente Amsterdam. De voorraad miljoenenwoningen is in de regio Groot-Amsterdam in 2015 met 31,3% toegenomen. Vooral in het centrum en in Amsterdam-Zuid is het aantal fors gestegen.

Niet alleen in het Westen van het land is het aantal miljoenenwoningen gestegen. Ook in de Corop-regio Zuidoost-Noord-Brabant nam het aantal woningen van 1 miljoen of meer met 20,1% toe het afgelopen jaar. In onderstaande tabel zijn alle miljoenenwoningen in de regio Zuidoost-Noord-Brabant weergegeven. De nieuwe miljoenenwoningen in de regio liggen zeer verspreid. Ook in de kleinere gemeenten rondom Eindhoven zijn er woningen van 1 miljoen of meer bijgekomen.

Het grootste aandeel miljoenenwoningen bevindt zich nog steeds in de regio ’t Gooi en de Vechtstreek, waar maar liefst 7,0% van de koopwoningvoorraad een miljoenenwoning betreft. De toename miljoenenwoningen was in deze regio dit jaar ook fors met 20,2%. In ’t Gooi en de Vechtstreek zijn de miljoenenwoningen geconcentreerd in de gemeenten Bussum, Hilversum, Laren, Blaricum en Huizen.

Aantal verkochte miljoenenwoningen met 19% toegenomen
In heel Nederland zijn 1.430 woningen verkocht met een prijs van 1 miljoen euro of meer. Dit is een toename van 18,9% ten opzichte van 2014. Per regio zijn er grote verschillen in de toename van het aantal transacties. In de regio Alkmaar en omgeving daalde het aantal verkochte miljoenenwoningen het afgelopen jaar (-5,9%). De regio’s met de grootste stijging van het aantal transacties zijn de Corop-regio Leiden en Bollenstreek (35,0%) en de Agglomeratie Haarlem (31,5%).

De duurste transacties van 2015
In onderstaande tabel zijn de top 10 transacties van miljoenenwoningen in het afgelopen jaar weergegeven. De duurste transactie van het afgelopen jaar heeft plaatsgevonden in de gemeente Bloemendaal. In de buurt AerdenhoutWest is een woning voor meer dan 4 miljoen euro verkocht. Op de tweede plek staat het Willemspark in Den Haag waar ook een transacties van meer dan 4 miljoen heeft plaatsgevonden in het afgelopen jaar. Amsterdam kent de meeste dure transacties met 3 verkopen in de top 10 duurste transacties van 2015.

Verkooptijd miljoenenwoningen 19 maanden
De gemiddelde looptijd van een miljoenenwoning is 19 maanden. Woningen van 1 miljoen of meer staan het kortst te koop in de regio Groot-Amsterdam. Daar bedraagt de gemiddelde looptijd 12 maanden. Ook in de regio Arnhem/Nijmegen is de looptijd relatief gunstig met een gemiddelde van 15 maanden. Het langst staan miljoenenwoningen te koop in de regio’s Noordoost-Noord-Brabant, Alkmaar en omgeving en in Midden-Noord-Brabant. In deze regio’s duurt het gemiddeld 29 maanden voordat de woning wordt verkocht.

Miljoenenwoningen 27% onder de vraagprijs verkocht in Noordoost-Noord-Brabant
De regio Noordoost-Noord-Brabant staat, met een verschil van 27,1%, bovenaan de lijst van Corop-regio’s met de grootste afwijking tussen initiële vraagprijs en koopsom. Gemiddeld genomen is in deze regio maar liefst 430 duizend euro van de oorspronkelijke vraagprijs af onderhandeld per verkochte miljoenenwoning. Van de te koop staande miljoenenwoningen is in deze regio 44,3% verkocht. De regio Groot-Amsterdam voert de lijst aan met Corop-regio’s waarin het verschil tussen vraag- en verkoopprijs het kleinst is. In deze regio zijn het afgelopen jaar ook meer miljoenenwoningen verkocht dan dat er in het hele jaar werden aangeboden. Het verschil tussen de initiële vraag- en verkoopprijs komt uit op 9,6%. Dit is een verschil van gemiddeld 132 duizend euro per verkochte miljoenenwoning.
Het verschil tussen de initiële vraagprijs en de uiteindelijke koopsom ligt met 16,5% bij miljoenenwoningen hoger dan bij gewone woningen (7,7%). Op de vraagprijs van een miljoenenwoning wordt gemiddeld 248 duizend euro af onderhandeld. Op een gemiddelde koopwoning in Nederland is dit 23 duizend euro.

Amsterdam telt de meeste miljoenenwoningen
De lijst met de meeste miljoenenwoningen per gemeente wordt aangevoerd door Amsterdam met 5.050 duizend woningen van 1 miljoen euro of meer. Dit is een toename van 30,8% meer miljoenenwoningen dan in 2014. Op de tweede plaats staat ’s-Gravenhage met 2.100 miljoenenwoningen; een toename van 18,7% ten opzichte van een jaar geleden.
Opvallend in deze top 10 is de gemeente Rotterdam op de 7e plek met 1.000 miljoenenwoningen. Rotterdam behoort ook tot de gemeenten met de meeste goedkope koopwoningen (beneden de 100 duizend euro).

Het aandeel miljoenenwoningen is het hoogst in de gemeente Blaricum. Maar liefst 29% van de bestaande koopwoningvoorraad betreft een woning van 1 miljoen of meer. In Bloemendaal is 25% van de koopwoningvoorraad een miljoenenwoning en in Wassenaar 24%. In de gemeente Heemstede is het aantal miljoenenwoningen het afgelopen jaar met 51% toegenomen ten opzichte van 2014.

De duurste buurten van Nederland
De buurten met de meeste miljoenenwoningen in Nederland bevinden zich in de gemeenten Amsterdam, De Bilt en Blaricum. In het Museumkwartier in Amsterdam staan 1.175 woningen met een waarde van 1 miljoen euro of meer. De Apollobuurt in Amsterdam staat op de 3e plek met 750 woningen van 1 miljoen of meer. Buiten Amsterdam staat Bilthoven-Noord in de gemeente De Bilt op de 2e plaats met ruim 800 miljoenenwoningen.

De duurste buurt van Nederland is Aerdenhout-Zuid. Daar is 99% van de woningen een miljoenenwoning. De woningen in Aerdenhout-Zuid hebben een gemiddelde woningwaarde van 1,975 miljoen euro en een gemiddelde vierkante meter prijs van 5.250 euro. Crailo in Huizen en De Kievit in Wassenaar kennen met 96% ook een hoge dichtheid aan miljoenenwoningen.

De duurste straten van Nederland
De duurste straten van Nederland bevinden zich nagenoeg allemaal in Amsterdam, Wassenaar en Bilthoven. De straat met de meeste miljoenenwoningen in Nederland is de Keizersgracht. Deze straat kent 296 woningen die 1 miljoen of meer waard zijn. De gemiddelde vierkante meter prijs bedraagt 5.525 duizend euro. De Keizersgracht telt in totaal 821 koopwoningen met een totale waarde van 755 miljoen euro.

Woningwaarde Keizersgracht hoger dan Kollumerland en Nieuwkruisland
De totale waarde van alle koopwoningen aan de Keizersgracht bedraagt 755 miljoen euro. Ter vergelijking, dit staat bijvoorbeeld gelijk aan de totale waarde van alle koopwoningen in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland (Friesland). Zo is ook de totale waarde van de Laan van Meerdervoort in Den Haag gelijk aan die van de gehele gemeenten Vlieland, Schiermonnikoog en Ameland tezamen. Het totaal aantal koopwoningen op deze drie Waddeneilanden bedraagt zo´n 1.600, met een gemiddelde woningwaarde van 325 duizend euro. De gemiddelde woningwaarde in de Laan van Meerdervoort bedraagt 350 duizend euro. Het aantal woningen in deze lange straat bedraagt 1.485 met een gemiddelde vierkante meter prijs van 2.250.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven