Beste kwartaal woningmarkt sinds de crisis

Beste kwartaal woningmarkt sinds de crisis

De woningmarkt heeft dit jaar na een goed eerste kwartaal een uitstekend tweede kwartaal gekend. Bij de NVM aangesloten makelaars verkochten 37.145 woningen. De laatste keer dat dat voorkwam in een kwartaal was in 2007, op de top van de markt dus. Dat zijn er bijna 28% meer dan de 29.101 woningen die in het tweede kwartaal van 2014 zijn verkocht.

Ook stijging buiten de Randstad
Opvallend is dat de ontwikkeling van de verkoopaantallen inmiddels ook buiten de Randstad is ingezet. In regio’s als Hardenberg en West-Friesland is het aantal verkochte woningen met meer dan de helft toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. De woningmarkt in het landelijke gebied is ruimer dan in het stedelijke gebied, maar het herstel in prijs en transacties doet nauwelijks onder voor het stedelijke gebied.

Woningprijzen
In het tweede kwartaal van 2015 is de prijs van de gemiddeld verkochte woning uitgekomen op € 224.000. Een vrijstaande woning is verkocht voor gemiddeld € 349.000, een appartement voor € 176.000. Sinds het dieptepunt van de crisis zijn de transactieprijzen met ongeveer 8% gestegen. Prijzen van appartementen zijn in die tussentijd al met 10% toegenomen, terwijl de vrijstaande woningen met een prijsstijging van een kleine 4% nog enigszins achterblijven. In vergelijking met het hoogtepunt vlak voordat de crisis inzette, is de gemiddelde prijsdaling toch nog bijna 12%. De prijs van de gemiddeld verkochte woning is in het tweede kwartaal van 2015, in vergelijking met een kwartaal eerder, toegenomen met 2,6%. Niet eerder sinds het tweede kwartaal van 2001 was deze kwartaal-op-kwartaal prijsstijging zo hoog. De prijzen van alle woningtypen maakten afgelopen kwartaal een stijging door, van 2,1% voor vrijstaande woningen tot 3,7% voor hoekwoningen.

Verkooptijd
De gemiddelde verkooptijd van een woning was in het tweede kwartaal 112 dagen, wat neer komt op een kleine vier maanden. Dat is 14% sneller dan een jaar geleden. De tussenwoning is al sinds 2010 de snelst verkopende huizensoort, met een gemiddelde verkooptijd van 71 dagen. Een vrijstaande woning staat traditiegetrouw het langst in de verkoop: afgelopen kwartaal 224 dagen. Bij een appartement duurt het gemiddeld slechts 103 dagen voor de koopovereenkomst getekend is.

Verwachting
Men verwacht ook een goed derde kwartaal, omdat er is een groot consumentenvertrouwen is, de hypotheekrente laag is en de betaalbaarheid van de huizen uitermate goed.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven