Bovengrens Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt verhoogd

Bovengrens Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt verhoogd

De bovengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat per 1 januari 2017 omhoog naar € 245.000. Nu is dat nog € 231.132. Vanaf 1 januari 2017 wordt de NHG jaarlijks gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde.

Minder hypotheken met NHG

In de eerste negen maanden van 2016 werd 74% van de hypotheken afgesloten met NHG. Dat komt neer op 87.500 huishoudens die de aankoop of verbouwing van hun huis financierden met NHG. Een jaar eerder waren dit er in dezelfde periode ruim 100.000. Dat blijkt uit cijfers van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). De afname hangt samen met de sterk stijgende prijzen voor woningen. Daardoor komen minder hypotheken voor de garantie in aanmerking.

Waarom NHG?

De NHG is in het leven geroepen om in economisch ongunstige tijden restschulden op te vangen. Dit jaar is 2707 keer een beroep gedaan op de garantie, een daling met ruim een vijfde ten opzichte van 2015. Dat er minder huishoudens in de problemen kwamen, had te maken met de lage rentestand en het extra aflossen op hypotheken, waardoor mensen op lagere maandlasten zitten.

Volgens het WEW is de daling onder meer te danken aan de extra aflossingen op hypotheken. Daarnaast zorgden ook de lage rentestand en de stijgende huizenprijzen er voor dat minder huishoudens in de problemen kwamen.

Mede doordat er minder vaak een beroep werd gedaan op het fonds steeg het vermogen van het WEW naar 944 miljoen euro. De premie die huizeneigenaren eenmalig voor een NHG-hypotheek betalen blijft ook volgend jaar 1% van de lening.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven