Branche wil uitzendkrachten aan hypotheek helpen

Branche wil uitzendkrachten aan hypotheek helpen

Brancheorganisatie voor uitzendondernemingen NBBU en twintig uitzendorganisaties sluiten zich aan bij een project dat het voor uitzendkrachten makkelijker moet maken om een hypotheek te krijgen.

Onder meer DIT Personeel, met 1.400 uitzendkrachten, en In Person, met 20.000 krachten, doen mee aan het project. Ook De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en meerdere geldverstrekkers zijn bij het project betrokken.

Vanaf het einde van dit jaar kunnen uitzendkrachten met behulp van een zogenoemde arbeidsmarktscan van Intelligence Group een document krijgen met daarin informatie over hun positie op de arbeidsmarkt. Bij het berekenen van de arbeidsmarktkansen wordt op basis van uitgebreide data gekeken naar iemands vooruitzichten, kans op werkloosheid en verdiencapaciteit voor de komende vijf jaar.

Zekerheid

Een positieve uitkomst zou hypotheekverstrekkers voldoende zekerheid bieden dat de uitzendkracht de hypotheeklasten kan blijven dragen. Om in aanmerking te komen moet de uitzendkracht wel minstens een jaar hebben gewerkt.

Bij een positieve uitslag kan een uitzendkracht naar een hypotheekadviseur gaan om een passende hypotheekofferte aan te vragen. Dit verzoek zal in de regel worden gehonoreerd, uiteraard nog steeds afhankelijk van inkomen, de prijs van de koopwoning en persoonlijke omstandigheden.

Ingewikkeld

Voor uitzendkrachten is het momenteel moeilijk de aanschaf van een woning te financieren. Banken stellen standaard een vast contract als eis of beoordelen het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Afwijkingen daarvan voor flexwerkers zijn mogelijk, maar zijn in de praktijk vaak te ingewikkeld.

Volgens de NBBU moeten hypotheekverstrekkers meer kijken naar de kansen van uitzendkrachten in plaats van naar hun contractvorm en arbeidsverleden. Naar verwachting zullen ook andere hypotheekadviseurs in de komende maanden aansluiten. Vorig jaar is al een proef gestart met de arbeidsmarktscan.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven