De hypotheekrente zetten we steeds langer vast

De hypotheekrente zetten we steeds langer vast

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) kiezen Nederlanders steeds vaker voor een langere rentevaste periode als ze een hypotheek afsluiten, waarschijnlijk door de historisch lage hypotheekrente. Zo is het aantal nieuwe hypotheken dat werd afgesloten met een rentevaste periode van vijf tot tien jaar in een jaar tijd gestegen van 39% naar 52%.

Kiezen voor zekerheid
Een relatief lange rentevaste periode voelt momenteel voor veel Nederlanders als de beste keuze, zo blijkt uit bovenstaand percentage. Maar is het altijd verstandig? Wat moet u in overweging nemen als u er zelf ook aan denkt de rente voor een langere tijd vast te zetten?

Tijdens de gehele rentevaste periode weet u precies wat u betaalt, hetgeen als een voordeel kan worden aangeduid. Dit is anders dan bij een variabele rente, daar deze afhankelijk is van de marktrente. Bij een korte rentevaste periode moet u over enkele jaren opnieuw een renteperiode afspreken tegen het dan geldende percentage. Dit kan zomaar hoger zijn, maar ook lager. En dat is een nadeel als u voor een langere periode een vast rentetarief heeft gekozen en de rente over een paar jaar nog lager is. Een ander nadeel is dat hoe langer u de rente vastzet, hoe meer u in verhouding betaalt: bij een lange rentevaste periode horen in de regel hogere rentepercentages.

U kunt het zo zien dat u betaalt voor de zekerheid die u krijgt als u langer vastzet. Het is een risico dat u zelf moet afwegen. Het is belangrijk om verschillende scenario’s door te (laten) rekenen (en eventueel te bespreken met een hypotheekadviseur).

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven