De Rijdende Rechter

De Rijdende Rechter

Elke dinsdagavond stem ik mijn tv weer af op Nederland 1. Even na 22:00 uur is het namelijk tijd voor mijn favoriete programma, de Rijdende Rechter. Buiten dat ik Jetske van den Elsen een fijne verschijning vind, kijk ik het vooral graag omdat ik veel situaties herken. Zo ook de situatie uit de uitzending van dinsdag 14 april.

De titel van de aflevering van dinsdag 14 april had de titel van een spannende Baantjer aflevering kunnen zijn. De aflevering genaamd ‘terras terreur’ speelt zich af op een regenachtige dag in het Drentse Meppel. Een troosteloos stukje terras is het decor van een zinderende aflevering van de Rijdende Rechter. Ik ga er maar even goed voor zitten…

Het oneigenlijk gebruik van het kleine binnenplaatsje van 4 bij 4 meter is de aanleiding voor een hoog oplopende discussie tussen de eiser en verweerder. Goed geïnformeerd als altijd verschijnt meester Visser op de hoorzitting van de zaak. Uit zijn aktetas haalt hij de splitsingsakte mét splitsingstekening. Uit deze documentatie blijkt dat het terras wel degelijk bij de huurder van het object hoort.

In Nederland beschikken wij over goed georganiseerde informatiebronnen, waaronder het register van het Kadaster. Een programma als ‘de Rijdende Rechter’ maakt dankbaar gebruik van deze openbare informatiebron en informeert zowel eiser als verweerder met de splitsingstekening van het object. Elke vorm van discussie is met deze tekening uit de wereld. De verweerder mag gebruik maken van het terras. Meester Visser had kostbare tijd kunnen besparen wanneer de betrokkenen zelf een splitsingsakte hadden aangevraagd via Kadasterdata.nl.

De relatie tussen huurder en verhuurder zal na de aflevering, ondanks alle duidelijkheid, niet verbeterd zijn. Hierdoor kent wat mij betreft de aflevering ‘Terras terreur’ enkel verliezers, al heb ik mij deze aflevering weer kostelijk vermaakt.

 

Reageren is niet mogelijk.