De zin en onzin van hypotheek doorhalen

De zin en onzin van hypotheek doorhalen

Hypotheek DoorhalenALBLASSERDAM- Wat houdt een hypotheek doorhalen nu exact in? In het verleden heeft u een hypotheek afgesloten bij de notaris. Na jarenlang deeltjes afgelost te  hebben heeft u aan de totale verplichting voldaan. Uitstekend, maar wat gebeurt er nu met de hypothecaire inschrijving in het Kadaster? De aantekening in het register verdwijnt niet automatisch. Hiervoor dient u een royementsakte te laten opstellen door een notaris. Hierdoor zal de aantekening in het register van het Kadaster worden verwijderd. Alhoewel een hypotheek vooraf doorhalen niet verplicht is, zijn er wel voordelen om dit zelf te regelen.

Bespaar geld door zelf de hypotheek te laten doorhalen

Geld besparen door zelf actie te ondernemen, hoe zit dat? U kunt besparen doordat u zelf actief de goedkoopste notaris zoekt voor het doorhalen van een hypotheek. Bij een eventuele verkoop van uw huis zal de koper een notaris aanwijzen. De koper zal minder actief op zoek gaan naar een notaris die een voordelig tarief aanbiedt. In veel gevallen kan het zelfs fors duurder uitpakken. Daarnaast zijn de kosten die u maakt fiscaal aftrekbaar. In veel gevallen kunt u al snel honderden euro’s besparen.

Voorkom vertragingen

Bij een aanvraag van een hypotheek zal de bank controleren op aantekeningen en hypotheken die rusten op de huidige woning. De hypotheekverstrekker zal in veel gevallen eisen dat de hypotheek via een notaris wordt doorgehaald (geroyeerd), voordat er naar een nieuwe aanvraag gekeken kan worden. Dit kan een zeer tijdrovend proces zijn. Het op tijd zelf actie ondernemen zal in de toekomst het beoordelingsproces door de hypotheekverstrekker versnellen.

Kosten hypotheek doorhalen

Het verwijderen van een hypothecaire inschrijving is de tussenkomst van een notaris nodig. De notaris stelt een akte van doorhaling (royement) op. Inmiddels zijn er diverse vergelijkingswebsites die de tarieven van notarissen netjes op een rij aanbieden. Hieruit blijkt dat de kosten zeer uiteenlopen van onder de EUR 100 tot zelfs boven de  EUR 400/500. Kadasterdata biedt u geheel vrijblijvend het scherpste tarief aan. Aanmelding verplicht u tot niets.

Reageren is niet mogelijk.