De zin en onzin van hypotheek doorhalen

De zin en onzin van hypotheek doorhalen

Hypotheek DoorhalenALBLASSERDAM- Wat houdt een hypotheek doorhalen nu exact in? In het verleden heeft u een hypotheek afgesloten bij de notaris. Na jarenlang deeltjes afgelost te  hebben heeft u aan de totale verplichting voldaan. Uitstekend, maar wat gebeurt er nu met de hypothecaire inschrijving in het Kadaster? De aantekening in het register verdwijnt niet automatisch. Hiervoor dient u een royementsakte te laten opstellen door een notaris. Hierdoor zal de aantekening in het register van het Kadaster worden verwijderd. Alhoewel een hypotheek vooraf doorhalen niet verplicht is, zijn er wel voordelen om dit zelf te regelen.

Bespaar geld door zelf de hypotheek te laten doorhalen

Geld besparen door zelf actie te ondernemen, hoe zit dat? U kunt besparen doordat u zelf actief de goedkoopste notaris zoekt voor het doorhalen van een hypotheek. Bij een eventuele verkoop van uw huis zal de koper een notaris aanwijzen. De koper zal minder actief op zoek gaan naar een notaris die een voordelig tarief aanbiedt. In veel gevallen kan het zelfs fors duurder uitpakken. Daarnaast zijn de kosten die u maakt fiscaal aftrekbaar. In veel gevallen kunt u al snel honderden euro’s besparen.

Voorkom vertragingen

Bij een aanvraag van een hypotheek zal de bank controleren op aantekeningen en hypotheken die rusten op de huidige woning. De hypotheekverstrekker zal in veel gevallen eisen dat de hypotheek via een notaris wordt doorgehaald (geroyeerd), voordat er naar een nieuwe aanvraag gekeken kan worden. Dit kan een zeer tijdrovend proces zijn. Het op tijd zelf actie ondernemen zal in de toekomst het beoordelingsproces door de hypotheekverstrekker versnellen.

Kosten hypotheek doorhalen

Het verwijderen van een hypothecaire inschrijving is de tussenkomst van een notaris nodig. De notaris stelt een akte van doorhaling (royement) op. Inmiddels zijn er diverse vergelijkingswebsites die de tarieven van notarissen netjes op een rij aanbieden. Hieruit blijkt dat de kosten zeer uiteenlopen van onder de EUR 100 tot zelfs boven de  EUR 400/500. Kadasterdata biedt u geheel vrijblijvend het scherpste tarief aan. Aanmelding verplicht u tot niets.

3 gedachten over “De zin en onzin van hypotheek doorhalen

 1. Mijn ouders hadden destijds (1961)via een particulier een lening voor hun hypotheek. deze hebben ze door de tijd afgelost door hetgeld (6000,- gulden rond 1981) aan de deur van die mensen te gaan betalen. Nu zijn we vele jaren later en wil mijn moeder het huis verkopen (vader al overleden). Nu blijkt dat ze nooit een bewijs hebben gehad van die aflossing, wel was de rente betaling gestopt en is het huis niet geroyeerd. Nu zitten wij met een probleem omdat ook de mensen die toen de tijd de lening hadden gegeven (wel via een rabobank) ook niet meer leven en ook de erven niet terug te vinden. het kan dit huis nu verkocht worden terwijl de hypotheek dus niet is geroyeerd?

 2. Beste Henny,

  Wij zitten met precies hetzelfde probleem. Ook particulier en overleden en de erfgenamen niet te achterhalen.
  Hoe hebben jullie dit opgelost?

  Dank je wel voor je antwoord!

  Groet Hans

 3. Hoi ben gescheiden via mediator maar nooit heb ze over gehad dat ik weer naar notaris moest gaan voor doorhaling hypotheek. Of is dit via mediator al gebeurd want convanant was ook naar een notaris geweest dus denk ben gescheiden hoef niks meer te doen. Mijn ex woont in oude koophuis en betaald wat moet ik nu doen.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven