Dit jaar een gemiddelde verkoopprijs stijging van 3 à 4% op de woningmarkt?

Dit jaar een gemiddelde verkoopprijs stijging van 3 à 4% op de woningmarkt?

Als het aan de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) ligt wel! Zij verwachten dat dit jaar ongeveer tweehonderdduizend woningen van eigenaar zullen wisselen, een stijging van het aantal aan- en verkopen met 8 à 10% ten opzichte van 2015. De NVM voorziet daarbij een stijging van de gemiddelde verkoopprijs met 3 à 4%.

In het laatste kwartaal van 2015 registreerde de vereniging 40.158 verkopen van bestaande koopwoningen. Dat is maar liefst 15% meer dan het jaar ervoor. De gemiddelde verkoopprijs lag in dat laatste kwartaal, met € 227.000, gemiddeld 1,8% boven die in het derde kwartaal. Vergeleken met dezelfde periode een jaar ervoor bedroeg de prijsstijging 5%. De bij de NVM aangesloten makelaars verkochten in geheel 2015 in totaal 142.237 woningen. Vergeleken met 2014 is dit een toename van 21,7%. Huizenverkopers hoeven ook steeds minder lang te wachten voor zij de sleutels aan een nieuwe eigenaar kunnen overhandigen. Met een gemiddelde van 102 dagen (bijna 3,5 maand) is de verkooptijd van een woning vorig jaar met 17% gedaald. De transactieprijs ging tegelijkertijd met 5% omhoog.

De hogere verkoopprijzen wijzen op een groeiende krapte op de woningmarkt. Op het dieptepunt van de crisis konden kopers nog kiezen uit 25 tot 30 woningen. Inmiddels ligt dit aantal op slechts 10. Met name appartementen zijn gewild. Vooral in de grote steden stijgen de prijzen door het afnemende aanbod. Amsterdam is hierin koploper. Daar schoten de prijzen het afgelopen jaar met ruim 17% omhoog. Maar ook in Utrecht, Eindhoven, Leiden, Breda, Rotterdam en Groningen is het inmiddels lastig om een woning te kopen.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven