DNB stellig: maximale hypotheek naar 90%

DNB stellig: maximale hypotheek naar 90%

De Nederlandsche Bank (DNB) houdt vast aan het voorstel om het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen voor een huis verder omlaag te schroeven. Dit idee leidde recent al tot veel ophef en negatieve reacties vanuit de politiek.

Momenteel kunnen huizenkopers in Nederland 103% van de koopsom lenen. In 2018 moet dat verlaagd zijn tot 100%. Als het aan DNB ligt gaat het kabinet nog een stap verder en wordt de hypotheeklimiet ieder jaar met 1 procentpunt verlaagd tot het maximum op 90% ligt. In andere landen zijn deze hoge percentages helemaal niet gebruikelijk en wordt het als erg risicovol ervaren dat mensen zoveel kunnen lenen bij het kopen van een huis. Bovendien maakt de hoge limiet het voor banken lastig om de hypotheken die zij verstrekken te financieren. Jan Sijbrand, directeur toezicht bij DNB, wijst erop dat ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onlangs verklaarde de hypotheeklimiet in Nederland erg hoog te vinden.

Volgens Sijbrand is het belangrijk dat er meer buitenlandse banken naar Nederland komen, omdat er nu nog te weinig concurrentie is in onze bankensector. Hierdoor ontstaat een oligopolie, een situatie waarin een economisch product of dienst door slechts een paar grote aanbieders wordt aangeboden. Als er een nieuwe crisis zou ontstaan en zo’n grote aanbieder valt om, kan dit tot grote problemen leiden. DNB wil dat voorkomen. Door het gebrek aan concurrentie is bijvoorbeeld ook de marge op een hypotheek in Nederland vrij hoog.

 

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven