Heeft u een leaseauto? Dan krijgt u minder hypotheek!

Heeft u een leaseauto? Dan krijgt u minder hypotheek!

Een leaseauto is inmiddels ook toegankelijk voor particulieren en niet meer alleen voor de zakelijke markt. Dit heeft echter enorme invloed op de maximale leencapaciteit voor een hypotheek.

Private lease of operational lease, het particulier leasen van een auto, wint erg aan populariteit. Als u een auto leaset, betaalt u iedere maand een vast bedrag voor het gebruik van de auto. In dat maandbedrag zit het onderhoud van de auto, de verzekeringen, afschrijvingen en dergelijke. Enkel de kosten van de brandstof zijn voor rekening van de gebruiker.

Leasen is een bijzondere vorm van huren. U gaat wel een maandelijkse verplichting aan, maar wordt geen eigenaar van de auto. Sinds begin dit jaar worden private leasecontracten geregistreerd bij het BKR om consumenten te beschermen tegen overkreditering. Deze registratie kan grote gevolgen hebben voor de maximale hypotheek die u dan nog kunt krijgen.

Voorbeeld
Mevrouw De Jong heeft een bruto jaarinkomen van € 35.000,- en kan bij een rente van 2,5 % een hypotheek krijgen van € 151.000,-. Ze besluit een Citroen C1 te leasen (looptijd 4 jaar) voor € 200,- per maand. Rekening houdend met deze verplichting kan ze nog maar € 100.000,- lenen. Het leasen van de auto met een aanschafwaarde van iets meer dan € 10.000,-, heeft tot gevolg dat ze ruim € 50.000,- minder kan lenen!

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven