Huizen vliegen als warme broodjes over de toonbank

Huizen vliegen als warme broodjes over de toonbank

De woningmarkt trekt enorm aan. In december zijn er 25.280 huizen van eigenaar gewisseld. Dat zijn er 17,2% meer dan in december 2015. Wat betekent dit voor jou?

Lastig voor starters
Starters krijgen het zwaarder. Ten eerste is de loan-to-value-ratio lager dan ooit: 101%. Wanneer een huis 200.000 euro kost, mag een starter ‘slechts’ 202.000 euro lenen. Voordeel is wel dat tweeverdieners dit jaar iets meer kunnen lenen, omdat het inkomen van een partner voor 60% (ipv 50%) meetelt.

Flinke waardestijgingen
Het tweede nadeel voor starters is dat huizen de afgelopen jaren in waarde zijn gestegen. Vooral in Amsterdam gaan huizen tegen topprijzen weg. Zo kost dit Amsterdamse penthouse met een oppervlak van negentien vierkante meter 159.000 euro. Ruim 8.000 euro per vierkante meter!

Boven de vraagprijs bieden
In steden als Amsterdam en Rotterdam wordt anno 2017 vaak boven de vraagprijs geboden. In andere dorpen en steden is er vaak nog wel wat onderhandelingsruimte. Vraag de actuele woningwaarde op via Huizendata, zodat je weet hoeveel een woning exact waard is. Je weet dan hoe laag je exact kunt bieden.

Leuker voor doorstromers
Voor doorstromers is het een stuk leuker. Zij hebben een woning – die meer waard is geworden – en kunnen er dankzij de huidige woningmarkt makkelijk van afkomen. Zeker wanneer een doorstromer tijdens de crisis geïnvesteerd heeft in zijn eigen woning, bijvoorbeeld door het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer. Aangezien er jaarlijks meer huishoudens bijkomen dan woningen, wordt een interessante woning snel weggekaapt.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven