Huizenmarkt herstellende in 2014?

Huizenmarkt herstellende in 2014?

Voor het eerst sinds 2010 zijn in het laatste kwartaal van 2013 de huizenprijzen gestegen. Dit blijkt uit cijfers van de NVM-Makelaars. De NVM geeft tevens aan dat er 20% meer huizen zijn verkocht (ongeveer 27.000 woningen) dan het kwartaal ervoor. Een huis kostte het afgelopen kwartaal gemiddeld 207.000 euro, 1,5% meer dan het kwartaal ervoor.

Starters zien dat er vooral volop keuze is aan relatief goedkope woningen. Met daarbij een lage hypotheekrente en een enorme macht bij de onderhandeling, is het voor hen een ideaal koopmoment. En dat ziet men terug in de cijfers. Langzamerhand worden er meer huizen verkocht melden de NVM-Makelaars. Volgens de NVM geeft ook de teruggekeerde politieke rust rond de hypotheekrenteaftrek huizenkopers meer vertrouwen. Verdere koopkrachtverbetering kan in 2014 nieuwe kopers naar de markt trekken, al blijft de hoge werkloosheid een zorg voor mensen die willen kopen.

Overigens meldt het Kadaster dat er in het laatste kwartaal van 2013 aanzienlijk minder huizen zijn verkocht dan dat de NVM-Makelaars beweert. Het Kadaster registreert een woning pas als verkocht wanneer de akte getekend is bij een notaris, dit in tegenstelling tot de NVM-Makelaars. Wanneer verkoper en koper akkoord zijn over de prijs en het huis uit de verkoop wordt gehaald is deze in de ogen van de NVM-Makelaars verkocht.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven