Huizenprijzen stijgen, al is het licht

Huizenprijzen stijgen, al is het licht

Voor het eerst in vijf jaar zijn de huizenprijzen in april 2014 gestegen in vergelijking met april 2013 met 0,1%. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS) liggen de prijzen van bestaande koopwoningen al een jaar op ongeveer hetzelfde niveau. Hoewel de prijzen stabiliseren is het niveau nog laag. De huizenprijzen in april 2014 liggen ongeveer even hoog als in februari 2003. Volgens het CBS zijn de prijzen nu met 19,9% gezakt ten opzichte van de piek in augustus 2008.

Verwachting

De Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, rekent erop dat de huizenprijzen dit jaar gemiddeld 0 tot 1 procent stijgen en volgend jaar met 1 tot 3 procent. Het aantal verkochte woningen stijgt dit jaar naar 130.000 tot 140.000 verwacht de Rabobank. Vorig jaar werd een dieptepunt van 110.000 verkochte woningen bereikt. De betere betaalbaarheid van koopwoningen en het groeiend vertrouwen in de woningmarkt zijn de belangrijkste factoren, aldus de Rabobank. De betere betaalbaarheid wordt voor een groot deel bepaald door de lage hypotheekrentes. Deze zijn het afgelopen jaar fors gedaald en liggen nu ongeveer 0,5% lager dan in juli 2013.

Huizenverkopen april en mei

In april registreerde het Kadaster 10.780 verkochte woningen. Dit is een stijging van 64,5% ten opzichte van april 2013, toen er 6.554 verkopen plaatsvonden. Vergeleken met de voorgaande maand, maart 2014, is er sprake van een stijging van 7,5%. Het Kadaster registreerde toen 10.028 verkochte woningen. In mei 2014 registreerde het Kadaster 11.966 verkochte woningen. Dit is een stijging van 43,6% ten opzichte van mei 2013, toen er 8.333 verkopen plaatsvonden. Vergeleken met april is er sprake van een stijging van 11,0%. De verkoop van hoekwoningen ging met 49,6 procent het hardst omhoog. Bij 2-onder-1-kapwoningen (32,2 procent) is de stijging het minst groot.

Hypotheekaanvragen april

In april zijn bijna 18.500 hypotheken aangevraagd via het Hypotheken Data Netwerk (HDN), een stijging van 75 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Het aantal hypotheekaanvragen is dit jaar elke maand toegenomen, van 12.000 in januari tot 15.500 in maart. Het aantal woningtransacties en hypotheekaanvragen zal naar verwachting in ieder geval tot en met juni stijgen, of dit klopt leest u in de volgende alinea. Bijna 60% van de hypotheken worden met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aangevraagd. HDN verwacht dat vanaf 1 juli het aandeel van hypotheken met NHG zal afnemen, aangezien het maximale bedrag voor een NHG-hypotheek dan verlaagd wordt van 290.000 naar 265.000 euro.

Mei

De stijgende lijn in het aantal hypotheekaanvragen heeft zich in mei niet voortgezet. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) registreerde in mei bijna 17.000 hypotheekaanvragen, een daling van bijna 9 procent ten opzichte van de maand april. Met een marktaandeel van ruim 70 procent van alle hypotheken in Nederland, constateert HDN als een van de eerste partijen hoe het er in de hypotheekmarkt aan toe gaat. Volgens Dorine van Basten, directeur van HDN, wordt de terugval in mei verklaard door de vakantie- en feestdagen van de afgelopen maand. Vergeleken met een jaar eerder werden er in mei wel bijna 50 procent meer aanvragen verzonden.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Wanneer u een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft u de geldverstrekker de zekerheid dat uw hypotheekschuld wordt terugbetaald in bepaalde situaties. Als u de hypotheek niet meer kunt opbrengen vanwege echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van uw partner, springt NHG bij. NHG streeft ernaar u in de huidige woonsituatie te laten blijven. Als dit echt niet mogelijk is, neemt NHG onder voorwaarden de restschuld over. In ruil voor deze zekerheid betaalt u minder hypotheekrente, maar wel eenmalige kosten. U kunt NHG krijgen als u een lening afsluit voor het kopen van een woning. Zoals eerder beschreven zal het bedrag voor een NHG-hypotheek dalen per 1 juli van 290.000 naar 265.000 euro. U kunt enkel voor NHG kiezen bij een hypotheek voor een woning die als hoofdverblijf dient. Als u een tweede hypotheek afsluit voor bijvoorbeeld een vakantiewoning, kunt u daarvoor niet van de NHG gebruik maken.

Voordelen NHG

Een hypotheek afsluiten met NHG biedt bijna alleen maar voordelen. Zo kunt u alleen voor NHG in aanmerking komen als bij het verstrekken van de hypotheek is gekeken naar de inkomensnormen van het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Deze normen geven aan hoeveel procent van uw inkomen aan woonlasten mag worden besteed. Zo weet u met een NHG-hypotheek zeker dat u geen hogere hypotheek hebt afgesloten dan voor uw inkomen verantwoord is. Een ander voordeel van de NHG is dat u, uitzonderingen daargelaten, niet met een restschuld blijft zitten als u door onvoorziene omstandigheden uw huis moet verkopen. Ook bieden de meeste banken een korting op de hypotheekrente als u kiest voor NHG. Dit doen ze omdat een hypotheek met NHG de banken meer zekerheid geeft dat ze het gehele hypotheekbedrag terugkrijgen.

Nadelen NHG

Aan de NHG zijn voor de koper zelf eigenlijk nauwelijks nadelen verbonden. Enkele nadelen van de NHG kunnen bijvoorbeeld zijn dat het niet mogelijk is om voor bedragen hoger dan 290.000 en vanaf 1 juli 265.000 euro gebruik te maken van deze garantie. Voor de overheid zijn er wel nadelen aan de NHG verbonden. De kosten die het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) moet maken om de restschulden te betalen aan de banken, komen voor rekening van de overheid.

Conclusie

In vergelijking met de eerste maanden in 2013 zijn het aantal verkopen van huizen en het aantal aanvragen voor hypotheken relatief hoog gestegen. Dit terwijl de prijzen van woningen minimaal zijn gestegen. Het lijkt erop dat het verlagen van het maximum voor de NHG hier invloed op heeft, maar ook de lage rente en het vertrouwen in de economie spelen hierin een belangrijke rol.

 

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven