Huurprijzen in vrije sector blijven enorm stijgen

Huurprijzen in vrije sector blijven enorm stijgen

De huurprijzen in de vrije sector zijn de afgelopen maanden opnieuw flink gestegen. Zowel in het derde als in het vierde kwartaal van 2015 stegen de huurprijzen met 5,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter is € 13,14. De gemiddelde huurprijs van Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland ligt hoger dan in de rest van Nederland. Zonder deze drie provincies zou de huurprijs in Nederland uitkomen op een lager gemiddelde van € 9,58 per vierkante meter per maand. Dit houdt in dat men buiten de Randstad voor een woning van 100 m2 in de vrije sector gemiddeld ongeveer € 950,- per maand aan huur betaalt.

Tekort vrije sector
De huren zijn vooral gestegen omdat er met name in de Randstad een groot tekort aan huurwoningen is in de vrije sector. De huurprijzen in Amsterdam behoren tot de hoogste van het land. Het overgrote deel van de Amsterdamse woningvoorraad, 68% red., bestaat uit huurwoningen. Daarvan is 58% een sociale huurwoning. De wachttijden om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen zijn gemiddeld acht jaar.

Plannen Tweede Kamer
Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) vindt dat gemeenten bouwgrond vrij moeten maken voor huurwoningen in de vrije sector. De stijging van de huurprijzen wijzen volgens Blok op een tekort en geeft aan hoe belangrijk het is dat er veel meer huurwoningen in de vrije sector komen. Blok benadrukt dat hij met nieuwe wetten de huurmarkt aantrekkelijker wil maken voor verhuurders. Beleggers staan inmiddels te dringen om te bouwen in de vrije sector, aldus Blok. ‘Er liggen miljarden klaar.’ Maar het is de taak voor de gemeenten om de bouwgrond beschikbaar te gaan stellen voor de huurwoningen in de vrije sector, vindt de minister.

Huurprijzen in de zes grootste steden
Met uitzondering van Eindhoven stegen in de zes grootste steden van Nederland de huurprijzen in het vierde kwartaal van 2015 ten opzichte van het hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Amsterdam was koploper waar de huurprijs in een jaar tijd steeg met 10,4%. Den Haag + 6%, Utrecht + 5,6%, Tilburg + 1,2%, Rotterdam + 0,6% en Eindhoven – 4,2%. De huurprijzen in Amsterdam liggen gemiddeld 50% hoger dan de huurprijzen in de vijf andere grote steden. Niet eerder was de huurprijs in Amsterdam zo hoog.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven