Familiehypotheek

Familiehypotheek

Hoewel het afsluiten van een hypotheek bij familie, in plaats van bij de bank, een goed alternatief kan zijn, wordt er niet vaak aan gedacht. Sinds 2013 kunt u bij de aankoop van een woning maximaal 105% van de marktwaarde laten financieren bij de bank. Met een familiehypotheek heeft u de mogelijkheid om meer te laten financieren. Wanneer u een gedeelte van de hypotheek financiert vanuit de familie dan zal de eerste hypotheeknemer, in de meeste gevallen de bank, toestemming moeten geven voor een opvolgende hypothecaire inschrijving.

Er zijn uiteraard wel voorwaarden waaraan een familiehypotheek moet voldoen. Een belangrijke voorwaarde sinds 01-01-2013 is dat u verplicht bent om de lening schriftelijk aan te gaan, door middels van het opstellen van een akte door de notaris en eenmalig aan te melden bij de Belastingdienst als u de rente hierover fiscaal wilt aftrekken. Ook moet de lening verplicht op tenminste annuïtaire basis worden afgelost. De hypotheekrente mag maximaal 30 jaar worden afgetrokken.

Let verder bij de schriftelijke vastlegging op de volgende zaken:

      • het rentepercentage;
      • de duur van de rentevaste periode;
      • de einddatum van de lening;
      • het geleende bedrag;
      • de opzeggingsgronden van de lening en welke termijn;
      • de termijn dat er rente en aflossing moet worden betaald (maandelijks, per kwartaal, vooraf of achteraf).

Daarnaast moet de rente een zakelijk karakter hebben, dit wil zeggen dat deze vergelijkbaar moet zijn met de geldende marktrente voor hypothecaire leningen met een vergelijkbare looptijd en vergelijkbare voorwaarden. Een afwijking ten opzichte van de geldende tarieven kan marginaal hoger of lager zijn. Als de marges ver overschreden worden dan kan de belastingdienst een schenking constateren en kan er schenkbelasting verschuldigd zijn.

Voor het familielid die u het geld verstrekt verandert er fiscaal gezien niet veel. Het bedrag dat uitgeleend wordt, behoort tot Box 3 (inkomsten uit sparen en beleggen). De terugbetaling wordt gezien als vordering en komt zodoende ook in Box 3 terecht. Enkel betaalt de lening verstrekker (vrijstellingen daar gelaten) 1,2% vermogensrendementsheffing. Voor de geld lener is de betaalde rente aftrekbaar mits de lening volledig annuïtair wordt afgelost.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven