Hypotheek mogelijk zonder verklaring van de baas

Hypotheek mogelijk zonder verklaring van de baas

Het is een tijdrovende klus bij het kopen van een nieuw huis: het aanvragen van een hypotheek. Een van de obstakels bij zo’n aanvraag is de werkgeversverklaring. Vandaag starten organisaties en bedrijven in de branche, zoals de Rabobank, De Hypotheker en Vereniging Eigen Huis (VEH) en consultancybureau IG&H, een proef waarbij de werkgeversverklaring overbodig wordt.

Volgens cijfers van de initiatiefnemers moeten consumenten nu vaak meerdere keren een werkgeversverklaring inleveren, omdat er op het formulier nog informatie ontbreekt of omdat de informatie niet helemaal klopt. “Bijvoorbeeld als een document met een blauwe pen is getekend, terwijl het met zwart moet“, zegt een woordvoerder van VEH.

In zo’n verklaring vermeldt de werkgever onder andere het jaarinkomen en of de aanvrager in tijdelijk of vast dienstverband is. Die informatie is bepalend voor het krijgen van een hypotheek.

Zelf aanleveren

In de pilot ‘Handig’ die nu van start gaat, kunnen burgers in plaats daarvan de hypotheekverstrekker toestaan om persoonlijke gegevens te gebruiken die de overheid al van ze bijhoudt. Ze leveren dan een document in dat ze zelf kunnen downloaden via het UWV. Dat ze die gegevens kunnen downloaden is niet nieuw, dat hypotheekverstrekkers dat document accepteren in plaats van de werkgeversverklaring wel.

Nog niet iedereen kan deelnemen aan de proef. In eerste instantie kunnen alleen mensen in loondienst op deze wijze een hypotheek aanvragen, en dan alleen bij de deelnemende organisaties.

Er verandert overigens niets aan de waarde van een intentieverklaring van werkgevers; die helpt in veel gevallen nog steeds niet bij het krijgen van een hypotheek. In zo’n verklaring wordt bijvoorbeeld gezegd dat iemand binnen afzienbare tijd in vaste dienst komt.

Als de pilot succesvol is, zal het initiatief breder worden verspreid. Uiteindelijk willen de initiatiefnemers ook het papieren loonstrookje overbodig maken.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven