Hypotheek oversluiten loont

Hypotheek oversluiten loont

Volgens ondernemers op de hypotheekmarkt kunnen huizenbezitters gezamenlijk honderden miljoenen euro’s besparen op hun woonlasten door hun hypotheek over te sluiten.

Door de lage hypotheekrente is overstappen voor één op de vijf huiseigenaren aantrekkelijk. Gemiddeld zou het voordeel zelfs € 1.300,- per jaar zijn. Bij in totaal 3,5 miljoen hypotheken gaat het om een mogelijke totale besparing van bijna € 900 miljoen.
Hypotheekadviseurs zijn vaak veel tijd kwijt om uit te rekenen of het zinvol is om over te stappen. De uitkomst hangt onder andere af van de resterende looptijd en de waarde van het huis. Het voordeel van de lagere rente moet opwegen tegen de boeterente van banken. Marktleider De Hypotheker herkent zich niet in de kritiek. Volgens een woordvoerder hoeft de berekening niet veel tijd in beslag te nemen. In het eerste kwartaal van dit jaar lag het aantal oversluitingen 80% hoger dan in het eerste kwartaal van 2014.

Het overeenkomen van een lagere rente bij de eigen bank zonder oversluiting is vooral mogelijk als de ‘loan to value’ (de verhouding tussen de lening en de waarde van het huis) lager is dan bij het afsluiten van de hypotheek. Hoe langer de lening ten opzichte van de waarde van het huis, hoe minder risico de bank loopt. Rabobank rekent bijvoorbeeld voor hypotheken met een loan to value van 103% een rente over tien jaar van 3,3%. Als de loan to value daalt tot 67,5% bedraagt de rente nog maar 2,4%.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven