Hypotheekrente daalt nog verder

Hypotheekrente daalt nog verder

Wie dacht dat de hypotheekrente afgelopen periode de bodem had bereikt, kan het wel eens mis hebben. De rente is weer lichtjes aan het dalen. Afgelopen week hebben verschillende aanbieders de rente verlaagd. De banken krijgen steeds meer concurrentie van alternatieve hypotheekverstrekkers.

Het marktaandeel van deze zogenoemde schaduwbanken is in het tweede kwartaal van 2015 gegroeid naar ongeveer 10%. Het gaat dan bijvoorbeeld om pensioenfondsen en investeringsmaatschappijen. Het is voor IG&H lastig om het marktaandeel te berekenen, omdat de hypotheken via verschillende partijen worden verstrekt. Dat gebeurt onder meer via tussenpersonen zoals De Hypotheker en Hypotheekshop. Het adviesbureau heeft de berekeningen met hulp van de partijen zelf berekend.

Marktaandeel banken onder druk
Het marktaandeel van banken staat al enkele jaren onder druk door strengere kapitaaleisen. Banken hebben de afgelopen jaren ook meer concurrentie gekregen van verzekeraars. Voor hypotheken hoefden banken lange tijd nauwelijks eigen vermogen aan te houden, omdat de risico’s als laag werden ingeschat. ABN Amro, ING en Rabobank hadden in 2011 nog een gezamenlijk marktaandeel van bijna 70%. Nu is dat minder dan 60%.
Met name Rabobank heeft ingeleverd. Het marktaandeel is van 30 procent naar 20 procent gezakt. Daarmee was het marktaandeel van Rabobank in het tweede kwartaal zelfs iets kleiner dan dat van ABN Amro. Tussen 2006 en 2013 was het aandeel van Rabobank nog anderhalf tot twee keer zo groot als dat van concurrent ABN. ABN Amro is een van de weinige banken die zijn marktaandeel heeft laten groeien. De bank heeft het grootste aandeel sinds de eerste meting in 2006.

Nieuwkomers
Tot de nieuwkomers behoren partijen als Munt Hypotheken, Dynamic Credit en CMIS. Van deze schaduwbanken is Munt Hypotheken de grootste speler. Het bedrijf is pas eind vorig jaar actief geworden en heeft nu al een positie in de top tien van hypotheekverstrekkers. Munt heeft enkele miljarden aangetrokken, met name van Nederlandse pensioenfondsen.
De hypotheekmarkt is aantrekkelijk voor beleggers, omdat het rendement ondanks de toegenomen concurrentie nog altijd veel hoger is dan op staatsobligaties. Nederlandse hypotheken gelden daarbij als relatief veilig. Ondanks de crisis van de afgelopen jaren is het aantal wanbetalingen beperkt gebleven.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven