Keerzijdes opbloeiende woningmarkt worden zichtbaar

Keerzijdes opbloeiende woningmarkt worden zichtbaar

De woningmarkt wordt minder toegankelijk voor consumenten die een huis willen kopen. Daarmee worden de keerzijdes van een aantrekkende woningmarkt meer zichtbaar. Dat constateert makelaarsvereniging NVM op basis van gegevens over het derde kwartaal.

Verkopers komen relatief makkelijk van hun woning af, terwijl het voor met name starters moeilijker wordt om een woning te kunnen kopen.

Huizen worden inmiddels sneller verkocht en het aanbod wordt kleiner. Dit zorgt ervoor dat de gemiddelde verkoopprijs stijgt. Dit speelt vooral in oververhitte regio’s waar het aanbod klein is en de vraag groot.

NVM spreekt van “een duidelijke tweedeling” op de woningmarkt. De ontwikkelingen in regio’s met veel krapte, zoals Amsterdam en een aantal centra van studentensteden zijn zorgelijk.

Woningverkopen

NVM telde in het derde kwartaal ruim 41.000 verkochte woningen. Dat zijn er 15% meer dan een jaar eerder. De vereniging schat dat het voor de hele markt gaat om ongeveer 53.500 transacties.

Volgens NVM hangt die toename samen met de lage hypotheekrente en stijgende woningprijzen. Ook is de doorstroming van bestaande woningeigenaren naar een andere koopwoning verder op gang gekomen.

Verkoopprijs

Ook de gemiddelde verkoopprijs is in het derde kwartaal gestegen naar € 240.000. De prijs ligt inmiddels 7,4% hoger dan een jaar eerder en 1,3% hoger in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het is op jaarbasis de grootste stijging sinds 2002.

Er zijn wel grote regionale verschillen. Waar in sommige regio’s de prijs nog maar nauwelijks gestegen is, neemt deze in krappere gebieden met 10% of meer toe.

Amsterdam

De prijsontwikkeling in de NVM-regio Amsterdam begint met een plus van 22% op jaarbasis problematische vormen aan te nemen.

NVM verwacht dat het niet lang meer zal duren voor de gemiddelde prijs in Amsterdam 50% hoger is dan in de zomer van 2013. In die periode bereikte de woningprijs een dieptepunt.

Ook in regio’s zoals Utrecht, Zuid-Kennemerland, Waterland en Zaanstad liggen de prijzen inmiddels minstens 20% hoger dan een jaar geleden.

Verkooptijd

Woningen worden inmiddels na tachtig dagen verkocht. Dat is zeventien dagen eerder dan een jaar geleden.

Het aanbod van te koop staande woningen slinkt volgens NVM steeds sneller. Halverwege het derde kwartaal stonden er bij NVM-Makelaars ruim 101.000 woningen te koop. Dat is bijna een kwart minder dan een jaar eerder en 9% minder dan in het tweede kwartaal.

In het afgelopen kwartaal kon een woningzoeker uit gemiddeld zeven koopwoningen kiezen. Een jaar eerder ging het nog om elf. Ter vergelijking; in het derde kwartaal van 2013 konden zij nog kiezen uit gemiddeld 28 woningen.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven