Kopen of huren? Starters met een modaal inkomen hebben het moeilijk

Kopen of huren? Starters met een modaal inkomen hebben het moeilijk

Het aanbod aan de onderkant van de woningmarkt droogt in rap tempo op. Ten opzichte van het laatste kwartaal in 2016, daalde het aanbod van woningen voor starters in het eerste kwartaal van 2017 met 7%. Starters zijn aangewezen op de huurmarkt. Maar ook daar is het voor hen geen happy house hunting.

De gemiddelde huurprijs in Nederland steeg in het eerste kwartaal van 2017 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder met bijna 10%. Niet langer is de huurprijsstijging het gevolg van de ontwikkelingen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Tilburg.

Door de huurprijsontwikkeling in de grote steden, worden huurders met een modaal inkomen gedwongen hun zoekgebied te verruimen. Daardoor stijgen de huurprijzen nu ook in de middelgrote- en kleinere gemeentes. Het gevolg: starters op de huurwoningmarkt vissen achter het net.

Begin april hebben wij een survey uitgezet onder onze klanten die in het laatste kwartaal van 2016 en het eerste kwartaal van 2017 een huurwaarderapport bij ons bestelden voor een appartement of tussenwoning met een oppervlakte van maximaal 65m2. Deze categorieën woningen zijn voor modaal verdienende starters op de woningmarkt het meest interessant (lees; realistisch).

Het doel van de survey was om inzichtelijk te maken of starters een kans hebben op de huurwoningmarkt als alternatief voor een koopwoning. Zo stelden we onze klanten (o.a.) de vraag of naar aanleiding van het geleverde huurwaarderapport, het object in kwestie is gehuurd. Dit blijkt slechts bij 8% het geval te zijn. Niet geheel onverwacht blijkt de hoogte van de gevraagde huurprijs de belangrijkste reden te zijn voor deze score.

Wat kunnen starters op de huurwoningmarkt doen? De minimum woningwensen verlagen zodat een ‘huis’ wel financieel haalbaar is. De balans tussen woninglusten en woninglasten verleggen, bijvoorbeeld door met meerdere mensen een woning te huren? Langer inwonen bij ouders en sparen om alsnog hun entree te kunnen maken op de koopwoningladder? Hoewel niet erg aanlokkelijk, lijkt er voorlopig weinig anders op te zitten.

De verwachting is dat eerst na het aanvullen van het woningtekort met betaalbare nieuwbouw woningen, de woningmarkt voor modaal verdienende starters toegankelijker wordt. Aedes, de vereniging van woningcorporaties voorziet de komende jaren dat het aanbod achterblijft bij de vraag. In dit opzicht biedt een initiatief van de politiek in Engeland een alternatief op de korte(re) termijn.

In zijn streven om jonge kiezers aan zich te binden, lanceerde LIB Dem’s Tim Farron zijn “rent to own” programma. Maak van de huur voor bestaande sociale huurwoningen een aflossing. Hierdoor wordt de huurder (deel)eigenaar van een woning. Op deze wijze bouwen startende huurders eigen vermogen op en stijgen hun kansen om omhoog te komen op de woonladder significant.

Het basis principe van het programma is zeker niet nieuw, maar door lage rentestand in combinatie met de groeiende vermogens van woningcorporaties misschien nu wel realistischer dan ooit.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven