Luchtfoto’s van úw achtertuin?

Luchtfoto’s van úw achtertuin?

De eerste luchtfoto’s zijn uit 1858 en gemaakt vanuit een luchtballon door de Franse fotograaf Félix Nadar. Naast vliegtuigen worden ook drones, raketten of vliegers gebruikt voor luchtfotografie, waarbij de bevestigde camera op afstand te bedienen is. Ook een parachutist kan luchtfoto’s maken. Bij de meeste vormen van luchtfotografie is een vergunning vereist. Militaire terreinen mogen echter nooit worden gefotografeerd. Bij gebruik van een vlieger is geen vergunning nodig maar deze mogen niet hoger dan 100 meter en ook niet binnen 5 kilometer van een vliegveld of militair luchtruim.

Foto’s kunnen recht omlaag worden gemaakt (verticaal) of schuin. De schuine foto’s noemt men doorgaans oblique of eagle-eye. Een zonnige zomerdag is niet altijd ideaal. De atmosfeer na een voorbijtrekkend koufront biedt meestal wel ideale omstandigheden voor het maken van foto’s. Wanneer de zichtomstandigheden ideaal zijn spreekt men in de vliegwereld van “kastelenweer”. Het mooist is het de foto’s te maken met polarisatiefilter en de zon “in de rug”.

Het moment waarop de foto wordt genomen is voor elk doel verschillend. Soms is een lage zonnestand met lange schaduwen belangrijk om specifieke details weer te geven. Bij het in kaart brengen heeft helemaal geen schaduw de voorkeur en karteerders willen liever ook geen blad aan de boom omdat de ondergrond dan goed zichtbaar is. In de bosbouw wil men het blad juist wel aan de boom om boomsoorten van elkaar te kunnen onderscheiden en om de omvang daarvan te kunnen meten.

Een vliegtuig kan over een gebied vliegen en een serie overlappende foto’s maken. Met deze zogenaamde stereofoto’s kunnen hoogteverschillen in het terrein én de hoogte van objecten worden berekend. Onder andere met deze beelden kan men voor hoogteverschillen gecorrigeerde luchtfoto’s maken. De zogenaamde orthofoto’s. Dit zijn digitale luchtfoto’s waarop vervormingen, veroorzaakt door de focus van de opname en het reliëf in het terrein, zijn gecorrigeerd. Daarnaast wordt deze verticale foto nog gecorrigeerd voor kleine afwijkingen in opnamehoek. De orthofoto is nauwkeuriger dan een gewone luchtfoto en is erg waardevol als basisinformatie en bijvoorbeeld ook voor het opmeten van percelen.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven