Maximaal leenbedrag per 1 januari 2015 fors omlaag [UPDATE]

Maximaal leenbedrag per 1 januari 2015 fors omlaag [UPDATE]

Het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft de hypotheeknormen voor 2015 bekendgemaakt. Voor het zesde jaar op rij zijn deze strenger geworden. Hierdoor kunnen huizenkopers op basis van hetzelfde inkomen minder lenen.

Deze normen komen op het moment dat de huizenmarkt zich na vijf jaar voorzichtig lijkt te herstellen, blijkt uit cijfers van het CBS. Huizen zijn in oktober voor gemiddeld 2,2% meer geld verkocht dan een jaar geleden. In vergelijking met het dieptepunt op de woningmarkt in juni 2013, liggen de prijzen nu 3,2% hoger.

Redenen voor de strengere normen zijn volgens minister Blok (Wonen) het rekening houden met risico’s die tot nu toe buiten beschouwing worden gehouden. Het gaat bijvoorbeeld om onvermijdelijke uitgaven, zoals hogere zorgkosten of de komst van kinderen.

Uit de financieringstabellen die het Nibud op haar website heeft gepubliceerd, blijkt dat het effect vrij fors zal zijn. Een alleenverdiener met een bruto jaarinkomen van € 30.000 kan op dit moment een maximale hypotheek krijgen van € 146.482. Na 1 januari is dat, mits de hypotheekrente niet verder daalt, nog slechts € 134.993. Dit is ruim € 11.000 minder. Het maximale leenbedrag van alleenverdieners met een bruto jaarinkomen van € 70.000 gaat met € 33.500 omlaag. Deze berekeningen gelden voor hypotheken met een rentevaste periode van 10 jaar of langer. Voor hypotheken met een variabele rente of een korte rentevaste periode daalt het maximale leenbedrag iets minder hard.
De maximale hypotheek mag in 2015 nog maar 103% van de koopsom bedragen, waar dat dit jaar nog 104% is. Dit percentage zal elk jaar een procentpunt dalen tot 100% in 2018. De verwachtingen zijn dat dit besluit een negatief effect heef t op de huizenprijzen. Huizenkopers kunnen volgend jaar minder lenen en dus minder betalen voor een huis.

Hieronder ziet u een overzicht met het maximale leenbedrag per 1 januari 2015 bij verschillende inkomen.

 

Beter nu of in in januari 2015 een huis kopen?
Er zijn redenen genoeg om snel te beslissen of u nu een huis wil kopen. Wees er wel snel bij, want half december moet u in het bezit zijn van een hypotheekofferte om zeker te zijn dat de hypotheek voor 31 december is geregeld. Anders zal de bank u moeten gaan testen aan de nieuwe regels en is het te laat.

[UPDATE]

Per 1 juli van dit jaar gaat het maximale leenbedrag nog verder omlaag. In de praktijk kunnen kopers ongeveer 5% minder lenen. Ondanks de beperkingen die vanaf januari gelden, waar het maximale leenbedrag ook al met 5% daalde, volgt er per juli nog een nieuwe maatregel. In november werd deze maatregel al aangekondigd in een Kamerbrief, maar deze is zo technisch dat er nog geen aandacht aan is geschonken.

Deze nieuwe maatregel draait om de uitbreiding van de tabellen met de maximale hypotheeklasten. De maximale lasten hangen niet alleen af van het inkomen, maar ook van de hypotheekrente. Hoe lager de rente, hoe lager de maximale (bruto) maandlasten, omdat er dan ook minder kan worden afgetrokken. De huidige hypotheekrentes zijn echter zo laag, dat ze in de oude tabel in de restcategorie ‘minder dan 3,5%’ vallen. Er komen nieuwe kolommen met lagere hypotheekrentes en lagere bijbehorende leenplafonds. Eigenlijk hadden deze tabellen al per 1 januari gehanteerd moeten worden, maar mogen banken tot 1 juli de oude tabellen nog gebruiken. Het invoeren van deze nieuwe tabellen kost namelijk veel tijd in de IT-systemen en vandaar dat deze per 1 juli pas gehanteerd kunnen worden.

Als voorbeeld geeft De Hypotheekshop het volgende: een stel met twee inkomens van respectievelijk € 35.000 en € 10.000. Als die tegen het huidige 10-jaarstarief van gemiddeld 2,65% lenen, ligt het maximale hypotheekbedrag nu op € 218.692. Volgens de regels die per 1 juli gelden, ligt het maximum op € 209.386. Dus bijna € 10.000 minder.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven