Maximale hypotheek toch voor veel mensen omlaag

Maximale hypotheek toch voor veel mensen omlaag

Het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen voor de aankoop van een huis, valt voor een grote groep mensen volgend jaar toch lager uit.

Volgens berekeningen van Vereniging Eigen Huis (VEH) kunnen huizenkopers die gebruikmaken van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) met een hypotheekrente van onder de 2% straks minder lenen. De NHG-norm wordt verhoogd naar € 245.000,-.

Een lage hypotheekrente betekent ook lagere aftrekmogelijkheden. Daardoor blijft er minder besteedbaar inkomen over, waardoor er minder geld aan een hypotheek besteed kan worden. De hypotheeknormen zijn op advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vastgesteld, zodat mensen niet in de financiële problemen komen door te hoge woonlasten.

Het Nibud berichtte eerder dat de leennormen per 2017 juist worden verruimd. Door de stijging van de koopkracht hebben Nederlanders meer ruimte om geld te lenen voor een huis, oordeelt het voorlichtingsinstituut. Bovendien zijn door de lage rente de risico’s wat lager.

Niet iedereen
Maar dit principe geldt dus niet voor iedereen. VEH rekende uit dat bij een hypotheekrente van 1,75 procent een eenverdiener met een inkomen van € 35.000,- volgend jaar ruim € 8.000,- minder kan lenen dan nu het geval is.

Voor tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van € 40.000,- valt de hypotheek zelfs ruim € 9.000,- lager uit. Ondanks het feit dat het tweede inkomen vanaf volgend jaar voor een groter deel meetelt bij de berekening van de hypotheek.

In 2017 worden de regels rondom hypotheken weer iets strenger. Zo mogen huizenkopers maximaal 101% van de woningwaarde lenen, nu is dat nog 102%. In 2018 wordt dat verder verlaagd naar 100%.

Ook de hypotheekrenteaftrek wordt jaarlijks afgebouwd. Dit jaar is het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken 50,5%. Volgend jaar wordt dat verder verlaagd naar 50%.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven