Ook in de regio’s verbetert de woningmarkt

Ook in de regio’s verbetert de woningmarkt

In de regio’s neemt het aantal verkoper sneller toe dan in de grote steden. Tot voor kort was dit omgekeerd. Het aanbod op de woningmarkt in nu in heel Nederland weer op hetzelfde niveau als eind 2008, het begin van de crisis.

In alle regio’s is het aantal verkopen van bestaande koopwoningen het afgelopen jaar toegenomen. Die toename varieerde van 5% in Zeeuws-Vlaanderen tot 37% in Zuidwest-Overijssel, blijkt uit het kwartaalbericht Woningmarkt dat de Rabobank vandaag publiceert. Zelfs in de regio’s Oost-Groningen, de Achterhoek en Noord-Limburg bedroeg de stijging meer dan 30%.

Dit jaar zullen wederom meer woningen worden verkocht dan afgelopen jaar, verwacht de Rabobank. Nadat in 2014 eerst de woningmarkt in de grote steden flink aantrok, komt de groei nu vooral voor rekening van de rest van het land. De economische vooruitzichten zijn goed, de huizenprijzen en de hypotheekrente zijn nog steeds laag. Voor mensen die een verhuizing afgelopen jaren hebben uitgesteld, zijn de omstandigheden nu gunstig.

Huizenprijzen
Het aanbod van te koop staande woningen buiten de grote steden nog ruim. Voor taferelen zoals in Amsterdam, waar het aanbod zo krap is dat de huizenprijzen afgelopen jaar met 11% stegen, hoeven woningzoekers in de rest van het land dan ook niet te vrezen. Zeker niet in de krimpgebieden. De bevolkingskrimp heeft nu nog geen invloed op de woningmarkt, omdat het aantal huishoudens nog niet daalt. Maar vanaf 2020 komt daar waarschijnlijk verandering in. Dan neemt het aantal huishoudens in plattelandsgebieden verder af, terwijl het aantal woningen gelijk blijft. Dat zal de prijzen drukken.

Huishoudens kunnen in 2016 ongeveer 1 procent meer lenen om een huis te financieren, stelt de Rabobank. De leencapaciteit wordt bepaald door de Nibud-normen, de hoogte van het huishoudinkomen en de hypotheekrente. Het bedrag dat huizenkopers maximaal kunnen lenen, valt in 2016 gemiddeld genomen iets hoger uit doordat een tweede inkomen zwaarder meetelt dan voorheen. Daarbij gaat men ervan uit dat de inkomens toenemen en de rente laag blijft.

Betaalbaarheid
Daar staat tegenover dat wonen voor nieuwe huizenbezitters iets duurder wordt. De huizenprijzen stijgen dit jaar namelijk sneller dan de inkomens. Daardoor vallen de maandlasten voor kopers voor het eerst weer wat hoger uit dan afgelopen jaren. Dat neemt niet weg dat de betaalbaarheid van koophuizen in Nederland goed blijft. Ook in 2016 blijven Nederlanders gemiddeld een veel kleiner percentage van hun inkomen aan hypotheeklasten uitgeven dan het langjarige gemiddelde. Door die goede betaalbaarheid blijft het consumentenvertrouwen in de woningmarkt groot. En dat is weer gunstig voor de prijsontwikkeling en het aantal woningen dat van eigenaar wisselt.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven