Rentemiddeling

Rentemiddeling

Rentemiddeling is een manier om een lagere hypotheekrente te krijgen, waardoor de maandlasten lager worden. Dit is vooral interessant voor huiseigenaren die nog enkele jaren te gaan hebben in hun rentevaste periode, omdat de rente intussen fors is gedaald. Met rentemiddeling kan er dan toch geprofiteerd worden van de rentedaling.

Hoe gaat dit precies in zijn werk?
Voorbeeld, iemand heeft een lopende hypotheek van € 200.000. De rente is ooit vastgezet tegen vijf procent rente en deze rente loopt over twee jaar af. Op dit moment geldt een marktrente van drie procent voor een periode van vijftien jaar. De hypotheekaanbieder berekent dan de totale rente over twee jaar tegen vijf procent rente plus de totale rente van drie procent over de resterende dertien jaar en spreidt dit over de komende vijftien jaar. Deze herberekening, de rentebemiddeling, betekent in dit voorbeeld dat men niet langer vijf procent betaalt, maar slechts 3,27%. En dat voor maar liefst vijftien jaar lang. Bij een hypotheek van € 200.000 levert dat een jaarlijkse besparing op van € 3.460 aan rentekosten. Rentemiddeling is alleen mogelijk bij de eigen geldverstrekker.

Effect woningmarkt
Op de korte termijn zal de woningmarkt hier niet veel van merken, maar het maakt de woningmarkt op langere termijn wel stabieler. En het vergroot de koopkracht van huiseigenaren, die ze kunnen gebruiken voor extra aflossing, de aanschaf van een mooier en/of groter huis nu en later, of voor andere (luxe) bestedingen. Oftewel, extra koopkracht waarmee men een bijdrage kan leveren aan de economie. Ook heeft dit positieve gevolgen voor de schatkist, want de renteaftrek is minder.

Voordelen rentemiddeling
De maandlasten gaan meteen omlaag. Men kan hierdoor deels profiteren van de huidige lage hypotheekrente. En men heeft de rente voor een langere termijn vastgezet, waardoor er meer zekerheid is. Of deze keuze verstandig is, moet in de toekomst blijken. Het is afhankelijk van het rentetarief dat wordt aangeboden op het moment dat de oude rentevaste periode zou eindigen.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven