Slim algoritme voorspelt je definitieve energielabel

Slim algoritme voorspelt je definitieve energielabel

Het recent gestarte woningplatform Jumba heeft een primeur, een zeer accuraat energielabel voor alle woningen in Nederland. De energielabels van Jumba blijken in de praktijk accurater dan de indicatieve labels van de overheid.

Alle huiseigenaren hebben sinds het eerste kwartaal 2015 een indicatieve energielabel ontvangen. Dit label varieert van het meest energiezuinig A tot het meest onzuinige G label. Het indicatieve energielabel wordt bepaald aan de hand van gegevens van het kadaster. Om het energielabel definitief te maken (of eventueel te verbeteren) kan je je gegevens aanvullen in je DigiD en ben je enkele tientjes kwijt. Helaas zorgt dit voor veel verwarring bij consumenten. Uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van Nuon blijkt 57% geen flauw benul te hebben welk label ze exact hebben en waar het label voor dient.  Ook zou de procedure van het aanvragen van het omzetten van een indicatie label naar een definitief energielabel veel kinderziektes en ontwerpfouten bevatten. Vereniging eigen huis stelt daar tegenover dat het ‘opmerkelijk’ is dat zo weinig mensen weten welk label hun woning heeft. ,,Het verbaast ons, want begin dit jaar is er toch best veel aandacht geweest voor het label,” zegt woordvoerder Hans André de La Porte. ,,Maar het is pas relevant als je gaat huren, kopen of verkopen”.

Tijd om dit inzichtelijk te maken dachten ze bij Jumba. Jumba presenteert het indicatieve label naast het definitieve label mits deze uiteraard aanwezig is. Maar Jumba gaat verder en publiceert ook haar eigen Jumba label. Het Jumba label gebruikt net als de indicatieve label van de overheid dezelfde data maar gaat verder door onder meer het verwerken van omgevingsinformatie, referentietechnieken voor omliggende woningen en woningwaarderingen. Daarnaast past het model statistische leertechnieken toe voor het aanvullen van ontbrekende informatie in de dataset van de overheid.

Na het toepassen van een algoritme kunnen er betere voorspellingsmodellen gebruikt worden voor het bepalen van de labels en kent hiermee een enorme verbetering ten opzichte van de indicatieve energielabels. Het Jumba label is zelfs in staat bijna acht van de tien definitieve energielabels correct te voorspellen (80%), terwijl de indicatieve label van de overheid in slechts één op de drie gevallen (34%) maar overeen komt met het energielabel dat uiteindelijk definitief gemaakt wordt. Het Jumba-label kent hiermee een enorme verbeterslag ten opzichte van de huidige indicatieve energielabels.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven