Sneller een hypotheek? Dat kan!

Sneller een hypotheek? Dat kan!

De woningmarkt trekt aan, en hoe! En dat betekent dat ook de vraag naar financiering stijgt. Een hypotheek aanvragen kost veel tijd en vergt een hoop papierwerk. Een onderzoek naar een andere manier van gegevens verstrekken, laat zien dat dit een stuk sneller kan. 

Wie wel eens een hypotheek heeft geregeld kan het beamen: de aanvraag brengt veel rompslomp met zich mee, waardoor het vaak lang kan duren tot alles rond is. Het meest tijdrovende klusje is de werkgeversverklaring, met hierin gegevens over het loon en het dienstverband.

Handig
Dit proces lijkt ook voor de hypotheekverstrekkers onnodig ingewikkeld. Een aantal van hen is gestart met een proef om de hypotheekaanvraag te versnellen. Hierbij volstaan de benodigde gegevens die UWV al van jou heeft. In deze pilot, onder de naam ‘HANDIG’, wordt gebruikgemaakt van een digitaal document. Hierin vind je jouw loon- en werkgeversverleden staat. UWV beschikt over al deze data, omdat het de ‘ ‘Polisadministratie’ beheert. In deze administratie staan de gegevens over dienstverbanden, uitkeringen en lonen van alle Nederlanderse burgers. Ook jij kunt deze data downloaden via mijnuwv.nl en vervolgens naar hun bank of hypotheekadviseur sturen.

In de politiek klinkt ook een positief geluid. De minister van Economische Zaken heeft belangstelling geuit naar de ervaringen die worden opgedaan met deze pilot. De proef past perfect in het beleid van de politiek om de regelcultuur in ons land terug te dringen. Recent liet het ministerie weten dat de doelstelling om de regeldruk met 2,5 miljard euro te verlagen, is behaald. Met deze ‘papierloze hypotheekaanvraag’ kunnen particulieren en bedrijven veel tijd en daarmee veel geld op zak houden.

Beperkt
Ondanks de positieve feedback zijn er nog een aantal drempels. Zo kan nog niet iedereen direct gebruik van maken van de methode. Slechts een beperkt aantal banken en hypotheekverstrekkers doet mee aan de proef. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het binnen drie jaar de normale gang van zaken is om een hypotheek aan te vragen zonder fysieke documenten. Je hoeft dan enkel toestemming te geven voor het gebruik van jouw gegevens.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven