Starters sparen massaal voor eerste huis

Starters sparen massaal voor eerste huis

Starters op de woningmarkt sparen massaal voordat ze een huis kopen. Zij sparen ongeveer € 410 per maand en kunnen gemiddeld € 23.000 inbrengen als ze hun eerste woning kopen.

Dit doen de jongeren omdat zij merken dat de banken minder snel geld uitlenen. Zodoende moeten ze eigen geld inbrengen om hun eerste woning aan te kunnen schaffen. Doordat een groot deel van de jongeren langer thuis woont, kunnen ze iedere maand geld opzij zetten. Zo’n vijf jaar doet een kwart van de jongeren erover om € 20.000 te sparen, blijkt uit cijfers van de ING. Vier op de tien jongeren heeft dit bedrag binnen 1 tot 3 jaar gespaard.

Maximaal leenbedrag omlaag
Per 1 januari 2015 gaat bedrag wat men maximaal kan lenen fors omlaag en daarom moeten jongeren wel sparen. Zo kan men vanaf die datum nog maar maximaal 103% van de waarde van de woning lenen, terwijl dat dit jaar nog 104% is. Meer informatie over het maximale leenbedrag per januari 2015 leest u onder andere hier.

Inleg eigen geld voor lagere hypotheek
Van de starters is op dit moment twee derde aan het sparen voor de aankoop van een woning. Meer dan de helft (56%) wil tussen de 10.000 en 30.000 euro sparen voordat zij een huis gaan kopen. Uit onderzoek van de ING, bleek dat dit vorig jaar 41% was. Dit geld wil de ene helft van de starters gebruiken om een lagere hypotheek te nemen bij de aankoop van een eigen woning. Hiermee krijgen zij een lagere hypotheekrente en dus lagere maandlasten. De andere helft gebruikt het ter financiering van de kostenkoper, notariskosten en/of voor de verbouwing van de woning.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven