Sterkste stijging van huizenprijzen in 14 jaar

Sterkste stijging van huizenprijzen in 14 jaar

De huizenprijzen stijgen nog altijd flink. De prijs van koopwoningen lag in augustus van dit jaar 6% hoger dan een jaar eerder. Het betreft de grootste prijsstijging in 14 jaar, zo blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS.

Stijging vraagprijs

In augustus 2015 lag de gemiddelde vraagprijs van een koopwoning landelijk op € 296.000,-. Dat is inmiddels gestegen tot € 314.000,-. Dat betekent niet dat huizen moeilijker worden verkocht, want de gemiddelde aanbodtijd is met 18 maanden onveranderd gebleven. Het aantal huizen dat wordt verkocht ligt beduidend hoger: in augustus van dit jaar werden 19.975 huizen verkocht en dat brengt het totaal verkochte woningen dit jaar op 132.910. Dat is 21,3% meer dan in dezelfde periode in 2015.

Gezien de lage hypotheekrente is het voor veel mensen aantrekkelijk een huis te kopen. Dat is ook te zien aan het aantal huizen dat nog te koop staat, want dat neemt aanzienlijk af. In augustus 2015 stonden in Nederland nog 170.000 huizen te koop, een jaar later zijn dat er nog maar 130.000.

Onder water

De stijgende huizenprijzen zijn goed nieuws voor mensen van wie het huis ‘onder water staat’. ‘Onder water’ wil zeggen dat de hypotheek hoger is dan de marktwaarde van het huis. Verkopers blijven bij verkoop dus zitten met een restschuld. Dat weerhoudt hen er vaak van te verkopen, wat weer een rem zet op de huizenmarkt en de doorstroming.

Met Prinsjesdag werd bekend dat de stijgende huizenprijzen ervoor zorgen dat steeds minder huizen ‘onder water ‘ staan. Begin 2013 stond 36% van de huizen nog ‘onder water’, begin dit jaar was dat gedaald naar 22,5%.

Het Kadaster becijferde deze week dat er in augustus ook een kwart meer bestaande koopwoningen zijn verkocht. Sinds januari zijn er 132.910 woningen verkocht, een stijging met meer dan 20% in vergelijking met 2015.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven