Sterkste stijging woningprijzen in negen jaar

Sterkste stijging woningprijzen in negen jaar

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in juni met 4,6% toegenomen. Een zo sterke stijging is in bijna negen jaar niet meer voorgekomen.

Vergeleken met het dieptepunt in juni 2013 liggen de woningprijzen nu 9,8% hoger, blijkt uit cijfers van onder andere het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Om de piek van augustus 2008 te bereiken moeten de huizenprijzen nog eens met een kleine 10% stijgen. Momenteel ligt het prijsniveau 13,8% onder dat van acht jaar geleden. In juni werden in totaal 17.862 woningen verkocht. Daarmee is het aantal over het eerste halfjaar uitgekomen op 93.212. Dat is bijna 25% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Prijsniveau Randstad hoger
Vergeleken met de rest van Nederland, ligt het prijsniveau in de Randstad hoger. In het tweede kwartaal van 2016 betaalde men gemiddeld 15% meer dan in het tweede kwartaal van 2015. Daarmee is wonen in Amsterdam nu voor het tweede kwartaal op rij duurder dan voor de economische crisis van 2008. In Amsterdam is afgelopen kwartaal voor € 1 miljard aan woningen verkocht, dat is bijna evenveel als in de grote steden Utrecht, Den Haag en Rotterdam samen.

Woningtypen
De prijsstijging doet zich voor bij alle woningtypen maar was met 7% het grootst voor koopappartementen. Volgens het CBS hangt dit samen met “de prijsontwikkeling in de grote steden, waar appartementen een relatief groot deel van de woningvoorraad uitmaken”. De prijstoename van de relatief duurdere woningen, vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen, was minder dan gemiddeld.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven