Tariefsverhogingen Kadaster

Tariefsverhogingen Kadaster

Vanaf 1 januari 2014 verhoogt het Kadaster haar tarieven met gemiddeld 10% met uitschieters tot 18%. Dit tot grote ontevredenheid van klanten, waaronder de Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers (NVB). Volgens het Kadaster is het noodzakelijk vanwege de teruggelopen inkomsten door de verslechterde vastgoedmarkt.

De NVB vindt dit onacceptabel, omdat bedrijven de verhoging van de tarieven, in tegenstelling tot het Kadaster, niet zomaar kunnen doorberekenen. Ter vergelijking zegt Coen van Rooyen, jurist van NVB, dat zij de prijzen van huizen duurder zouden moeten maken, omdat deze niet verkocht worden. Van Rooyen eist dat het Kadaster inzage geeft in de opbouw van de tarieven. In de wet staat dat de tarieven niet meer dan kostendekkend mogen zijn.

Een woordvoerster van het Kadaster laat het volgende weten: ‘We hebben geprobeerd om de stijging zo laag mogelijk te houden. We begrijpen dat dit vervelend is, maar we kunnen niet anders. De tarieven zijn vastgesteld door de minister, deze worden niet teruggedraaid’. Doordat de woningmarkt is ingezakt krijgt het Kadaster minder akten en meetopdrachten te verwerken.

Momenteel werken er 1800 mensen bij het Kadaster. Om kosten te drukken worden dit er in de loop der jaren minder. Dit gaat via het natuurlijke verloop. Volgens Van Rooyen (NVB) zou het Kadaster een reorganisatie moeten ondergaan om de kosten omlaag te krijgen, zoals het in het bedrijfsleven werkt.

Vooral het inmeten van nieuwe percelen wordt aanzienlijk duurder. Waar dit eerst nog € 1015,- kostte, wordt dit vanaf 1 januari 2014 € 1200,-, een stijging van maar liefst 18%. Voor het inschrijven van een hypotheek worden de kosten € 103,- tegen een huidige prijs van € 73,-. Het inschrijven van een koopakte wordt daarentegen goedkoper. In plaats van € 118,- wordt dit € 103,-.

Kadasterdata zal in 2014 haar tarieven gelijk houden, zie hiervoor onze prijslijst.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven