Uw eigen koopwoning verhuren, hoe zit dat?

Uw eigen koopwoning verhuren, hoe zit dat?

Heeft u uw woning te koop staan, maar reeds een andere woning aangekocht? Dan kan het voordelig zijn om uw te koop staande woning te verhuren.Met de huurinkomsten kunt u de kosten van de te koop staande woning geheel of gedeeltelijk dekken. Voordat u besluit over te gaan tot verhuur van uw (te koop staande) woning is het aan te raden om te onderzoeken of het wel echt voordeliger voor u is. Hierbij is onder andere belangrijk hoeveel huur u maximaal mag vragen voor uw woning. Vanaf 1 juli 2013 mag u zelf de huurprijs bepalen van uw woning, waar dit voorheen stond vermeld in de benodigde vergunning op basis van de Leegstandwet. Hier werd de maximale huurprijs berekend op basis van een puntensysteem. Deze berekening is nog steeds te raadplegen, zodat u een goede indicatie kunt krijgen wat een reële huurprijs is voor uw woning.

Fiscaal

Het verhuren van uw woning heeft grote fiscale gevolgen. Dit bepaalt met name of u er daadwerkelijk financieel op vooruit gaat met het verhuren van uw woning. Daarnaast komen er heel wat dingen kijken bij het verhuren van uw woning. De huurinkomsten moeten opwegen tegen de kosten.
Wanneer uw woning te koop staat is normaal gesproken nog gedurende twee tot uiterlijk drie jaar hypotheekrenteaftrek mogelijk. De woning valt dan namelijk nog steeds in box 1 van de inkomstenbelasting ‘Inkomen uit werk en eigen woning’. Als de woning wordt verhuurd, verhuist de woning naar box 3 ‘Inkomen uit sparen en beleggen’. Dat betekent dat er vanaf dat moment geen hypotheekrenteaftrek meer mogelijk is. Gedurende de verhuurperiode moet de woning dan wel te koop blijven staan. Het saldo van de waarde van de woning en de daarop rustende hypotheekschuld wordt belast met 1,2% vermogensrendementheffing in box 3, tenzij het saldo buiten de vrijstelling valt van box 3. Daar tegenover staat dat de huurinkomsten vrij van belastingen zijn. Wanneer de woning direct na de verhuurperiode weer te koop wordt gezet, valt deze vanaf dat moment weer in box 1. De hypotheekrente is dan weer aftrekbaar tot het einde van de eerder genoemde twee tot uiterlijk drie jaar.

Toestemming eigen woning verhuren

Om uw woning in de verhuur te zetten dient u eerst toestemming te vragen  aan uw geldverstrekker. Dit staat bijna altijd vermeld in de hypotheekvoorwaarden. In veel gevallen zullen de geldverstrekkers geen toestemming geven voor het verhuren van de te koop staande woning. Echter voor tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet bestaan goede argumenten om wel toestemming te krijgen, bijvoorbeeld:

      • het vermogensverlies van een gedwongen verkoop kan hiermee worden voorkomen
      • de woning komt aan het einde van het huurcontract gegarandeerd weer vrij

Het eerste argument kan onder bepaalde omstandigheden ook in het voordeel zijn van de geldverstrekker.
Veel geldverstrekkers werken samen met een bemiddelingsbureau die u kunnen begeleiden bij onder andere het opstellen van het huurcontract, de vergunningsaanvraag bij de gemeente en het zoeken naar een huurder. Uiteraard zijn er aan deze diensten wel kosten verbonden. Het is ook mogelijk om zelf een bemiddelingsbureau of bemiddelend makelaar in te schakelen.

Conclusie

Uw eigen koopwoning verhuren kan een interessante optie zijn om geheel of gedeeltelijk uit de dubbele lasten te komen. Ga van te voren wel eerst goed na of het voor- of nadelig is in uw geval.

Reageren is niet mogelijk.