Uw eigen koopwoning verhuren, hoe zit dat?

Uw eigen koopwoning verhuren, hoe zit dat?

Heeft u uw woning te koop staan, maar reeds een andere woning aangekocht? Dan kan het voordelig zijn om uw te koop staande woning te verhuren.Met de huurinkomsten kunt u de kosten van de te koop staande woning geheel of gedeeltelijk dekken. Voordat u besluit over te gaan tot verhuur van uw (te koop staande) woning is het aan te raden om te onderzoeken of het wel echt voordeliger voor u is. Hierbij is onder andere belangrijk hoeveel huur u maximaal mag vragen voor uw woning. Vanaf 1 juli 2013 mag u zelf de huurprijs bepalen van uw woning, waar dit voorheen stond vermeld in de benodigde vergunning op basis van de Leegstandwet. Hier werd de maximale huurprijs berekend op basis van een puntensysteem. Deze berekening is nog steeds te raadplegen, zodat u een goede indicatie kunt krijgen wat een reële huurprijs is voor uw woning.

Fiscaal

Het verhuren van uw woning heeft grote fiscale gevolgen. Dit bepaalt met name of u er daadwerkelijk financieel op vooruit gaat met het verhuren van uw woning. Daarnaast komen er heel wat dingen kijken bij het verhuren van uw woning. De huurinkomsten moeten opwegen tegen de kosten.
Wanneer uw woning te koop staat is normaal gesproken nog gedurende twee tot uiterlijk drie jaar hypotheekrenteaftrek mogelijk. De woning valt dan namelijk nog steeds in box 1 van de inkomstenbelasting ‘Inkomen uit werk en eigen woning’. Als de woning wordt verhuurd, verhuist de woning naar box 3 ‘Inkomen uit sparen en beleggen’. Dat betekent dat er vanaf dat moment geen hypotheekrenteaftrek meer mogelijk is. Gedurende de verhuurperiode moet de woning dan wel te koop blijven staan. Het saldo van de waarde van de woning en de daarop rustende hypotheekschuld wordt belast met 1,2% vermogensrendementheffing in box 3, tenzij het saldo buiten de vrijstelling valt van box 3. Daar tegenover staat dat de huurinkomsten vrij van belastingen zijn. Wanneer de woning direct na de verhuurperiode weer te koop wordt gezet, valt deze vanaf dat moment weer in box 1. De hypotheekrente is dan weer aftrekbaar tot het einde van de eerder genoemde twee tot uiterlijk drie jaar.

Toestemming eigen woning verhuren

Om uw woning in de verhuur te zetten dient u eerst toestemming te vragen  aan uw geldverstrekker. Dit staat bijna altijd vermeld in de hypotheekvoorwaarden. In veel gevallen zullen de geldverstrekkers geen toestemming geven voor het verhuren van de te koop staande woning. Echter voor tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet bestaan goede argumenten om wel toestemming te krijgen, bijvoorbeeld:

   • het vermogensverlies van een gedwongen verkoop kan hiermee worden voorkomen
   • de woning komt aan het einde van het huurcontract gegarandeerd weer vrij

Het eerste argument kan onder bepaalde omstandigheden ook in het voordeel zijn van de geldverstrekker.
Veel geldverstrekkers werken samen met een bemiddelingsbureau die u kunnen begeleiden bij onder andere het opstellen van het huurcontract, de vergunningsaanvraag bij de gemeente en het zoeken naar een huurder. Uiteraard zijn er aan deze diensten wel kosten verbonden. Het is ook mogelijk om zelf een bemiddelingsbureau of bemiddelend makelaar in te schakelen.

Conclusie

Uw eigen koopwoning verhuren kan een interessante optie zijn om geheel of gedeeltelijk uit de dubbele lasten te komen. Ga van te voren wel eerst goed na of het voor- of nadelig is in uw geval.

2 gedachten over “Uw eigen koopwoning verhuren, hoe zit dat?

 1. WINNY
  Ik wou mijn woning verhuren, maar ik kreeg ”fakehuurder” op mijn vraag om een huurder.
  Die bleken crimineel te zijn en geen huur te betalen. Dus ik ging er qua inkomen op achteruit.
  Nou stond mijn woning te koop aangeboden en ik dacht tijdelijk verhuren moet kunnen,
  maar omdat die ”fakehuurders” niet betaalden en mij negatief bejegenden zag ik van verder verhuren
  in mijn woning a.h. singel in rotterdam af.
  Wie heeft er nou iets aan ”fakehuurders” die niet betalen voor het verblijf en geen prettige houding t.a.v. de echte eigenaar hebben. Niemand toch.
  Iedereen die zulke ”fakehuurders” heeft gehad, wil terdege en met spoed van die figuren af.
  Met dit bericht wil ik begrip hebben voor het verschijnsel der ervaring en alle mensen die meehelpen kunnen,
  oproepen om solidair te zijn met het uitzetten van criminelen uit je woning.
  WINNY

 2. Ik heb bijna het zelfde, ik zou me woning verkocht op papier een week voor de overdacht vroeg ze of ze al wat spullen neer te zetten in mijn woning. Nu woont ze er al 4 maanden in maar geen geld bij de notaris.
  Dus nu ben ik een kort geding begonnen want de politie wil de er niet uitzetten ivm een cefielle procedure
  Nu dus al een paar maanden verder en dubbelen lasten.

  weet iemand hoe lang zoiets gaat duren. Ik hou dit niet lang vol twee huizen betalen als een gescheiden vader van een kind.

  advocaat heeft nu dagvaarding aangevraagd. en hoe lang nu nog…

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven