Verhuizen of verbouwen?

Verhuizen of verbouwen?

Er zijn verschillende redenen waarom men aan verhuizen denkt. Gezinsuitbreiding, huis voldoet niet meer aan de wensen, te drukke buurt, andere baan of een tuin willen hebben. Bij de laatste redenen zal verhuizen de enige optie zijn, maar bij de eerste twee kunt u denken aan verbouwen of uitbouwen. Lees hier alles over verhuizen of verbouwen.

Verhuizen

Momenteel spreken we van een kopersmarkt, dat wil zeggen dat verkopers zoeken naar kopers. Het aanbod van huizen is groot, maar is dit wel het moment om te gaan kopen? Het kan nu heel gunstig zijn om te kopen. De huizenprijzen zijn relatief laag en de rente is zelfs historisch laag. Daarbij komt ook dat de overdrachtsbelasting blijvend is verlaagd, dit kan u enkele duizenden euro’s voordeel opleveren. Recent heeft de ECB (Europese Centrale Bank) besloten de rente aan banken te verlagen van 0,5% na 0,25%, de laagste rentestand ooit. Dit heeft een gunstig effect op de huidige rentetarieven. Ondanks deze voordelen maken er maar weinigen gebruik van. Men is bang dat ze hun eigen huis niet bijtijds verkocht krijgen en met dubbele lasten blijven zitten. Hiervoor zijn bijvoorbeeld bij nieuwbouwprojecten tegenwoordig goede regelingen. Er zijn verkooppartijen die aanbieden uw ‘oude’ woning te kopen wanneer u deze niet binnen een bepaalde termijn verkocht krijgt. Ook is er bij sommige partijen de mogelijkheid het nieuwbouwhuis terug te verkopen, na een bepaalde tijd, aan de aanbieder. Laat u hierover goed informeren.

Verbouwen

Mocht u door gezinsuitbreiding ruimtegebrek hebben dan is verbouwen of uitbouwen een goed, en veelal goedkoper, alternatief. In tegenstelling tot verhuizen blijft u in uw vertrouwde omgeving woonachtig. Ook hier is de rente voor een eventuele nieuwe hypotheek laag. De mogelijkheid bestaat ook om uw huidige hypotheek op te hogen. Verkeerd uw huis in een verouderde staat, dan is het wellicht lastiger om uw huis te verkopen en zal verbouwen een goede optie zijn. Met een verbouwing kunt u uw huis naar uw persoonlijke wensen helemaal eigen maken. Bijkomend voordeel is dat het btw-tarief bij een verbouwing of renovatie is verlaagd van 21% naar 6%. De einddatum is verlengt van 1 maart 2014 tot 31 december 2014, als gevolg van de begrotingsafspraken voor 2014. Het verlaagde tarief is alleen van toepassing op de arbeidskosten en niet op de gebruikte materialen. Het 6%-tarief geldt alleen als de woning ouder is dan twee jaar. Bij het vaststellen van de leeftijd van een woning gaat men uit van de datum waarop de woning voor het eerst echt wordt bewoond. Daarnaast moet het huis bestemd zijn voor permanente bewoning door particulieren. Voor deze werkzaamheden aan de woning geldt het 6%-tarief:

      • Renovatie- en herstelwerkzaamheden
      • Isoleren
      • Schilderen
      • Stukadoren
      • Behangen
      • Schoonmaken

Conclusie

Denk niet direct aan verhuizen als het om bijvoorbeeld ruimtegebrek gaat. Bekijk eens de mogelijkheden voor het verbouwen of uitbouwen van uw huis. Krijgt u ergens anders een baan of bevalt de drukte van bijvoorbeeld de stad u niet, dan is verhuizen in deze tijd zeker een optie. Het kan zijn dat uw woning in de loop der jaren, en hoogstwaarschijnlijk zeker de afgelopen jaren, in waarde is gedaald. Dit betekent dat dit ook aan koop kant het geval is.

Meer informatie omtrent de wetgeving over een aanbouw vindt u hier.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven