Vertrouwen in woningmarkt naar hoogste stand in twaalf jaar

Vertrouwen in woningmarkt naar hoogste stand in twaalf jaar

De Eigen Huis Marktindicator van Vereniging Eigen Huis (VEH), die het consumentenvertrouwen in de woningmarkt weergeeft, is in april gestegen tot 118 punten. Dat is twee punten meer dan in de voorgaande maand en de hoogste stand sinds de introductie in 2004. Aanjager van het positieve consumentsentiment is volgens VEH vooral de lage rentestand.

De Eigen Huis Marktindicator laat de achtste stijging op rij zien. In december 2012 bereikte de index met 51 punten haar dieptepunt. De afgelopen drie jaar noemen respondenten steeds vaker de lage rente als reden voor hun positieve blik op de markt. De hypotheekrente staat op een historisch laag niveau. Er zijn al aanbieders die een rentetarief onder de 1,9% aanbieden voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en waarvan de rente voor 10 jaar vast staat.

Voorzichtig
Eerder riep De Nederlandsche Bank (DNB) president Klaas Knot op om voorzichtig om te gaan met de lage rentestand. “Het is belangrijk om ook naar de langere termijn ontwikkelingen te kijken als je een huis koopt of wanneer je je hypotheek oversluit”, zegt van der Veen, “Laat de adviseur bij je hypotheekaanvraag diverse rentescenario’s doorrekenen. Kijk of je de lasten ook nog kunt betalen als de rente flink stijgt, naar bijvoorbeeld 5% of 6%. Als je de lage rentestand voor een langere periode vastzet, heb je daarmee meer zekerheid over de betaalbaarheid van je woonlasten.”

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven