Woningverkoop en woningprijzen nemen fors toe in september

Woningverkoop en woningprijzen nemen fors toe in september

In september werden er 16.324 woningen verkocht, dat is maar liefst 26,1% meer dan een jaar eerder. Vergeleken met augustus stijgt de woningverkoop met 2,9%.

Deze cijfers betekenen dat de woningverkopen weer bijna op het niveau komen van voor de crisis. In september 2005 werden ruim 18.000 woning verkocht. In vergelijking met vorig jaar is de stijging te zien in alle woningtypen. De twee-onder-een-kapwoningen stijgen het meest met een toename in de verkoop van 32,3%. De stijging is bij appartementen het kleinst, namelijk 13,5%.
Ook ten opzichte van augustus dit jaar stijgt de verkoop van alle woningtypen. Met 8,6% is ook hier de stijging bij de twee-onder-een-kapwoningen het grootst. De kleinste stijging is te zien bij de hoekwoningen met 1,1%.

Zeeland
Per provincie is de laagste stijging, 6,5%, te zien in Zeeland. Met 42,8% was de grootste stijging te zien in Friesland. Vergeleken met augustus is de stijging in Drenthe het grootst, met een toename van 9,5%. In Groningen en Flevoland werden afnames genoteerd van respectievelijk 0,4% en 1%.

Hypotheken
In totaal werden er in september 23.598 hypotheken afgesloten. Ten opzichte van een jaar eerder is dit een stijging van 29,3%. In vergelijking met vorige maand steeg het aantal hypotheken met 4,74%.

Sterke stijging huizenprijzen
De huizenprijzen zijn vorige maand het sterkst gestegen sinds april 2008. Bestaande koopwoningen waren in september gemiddeld 3,5% duurder dan een jaar ervoor. In juni 2013 waren de woningprijzen het laagst en sindsdien gaan deze weer omhoog. Koopwoningen zijn daardoor nu gemiddeld 6,6% duurder dan in juni 2013.

Nog steeds goedkoper
Huizen zijn gemiddeld nog altijd ruim 16% goedkoper dan in augustus 2008, toen de Nederlandse huizenmarkt zijn piek bereikte. De gemiddelde huizenprijs ligt nu op het niveau van het eerste kwartaal van 2004.
Afgelopen kwartaal stegen de woningprijzen het hardst in Amsterdam, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de hoofdstad werden huizen bijna 10% duurder ten opzichte van het derde kwartaal van 2014.`

De 3 andere grootste steden
Ook in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en in elf provincies lagen de prijzen van bestaande koopwoningen hoger dan een jaar eerder. Alleen in Zeeland gingen de prijzen licht omlaag. Net als in de voorgaande vijf kwartalen werden alle woningtypen duurder. Met ruim 4% was de prijsstijging het grootst bij appartementen en hoekwoningen. Vrijstaande woningen stegen het minst in prijs.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven