WOZ-waarde daalt terwijl OZB-tarief stijgt in 2015

WOZ-waarde daalt terwijl OZB-tarief stijgt in 2015

De OnroerendeZaakBelasting (OZB) voor woningen stijgt komend jaar gemiddeld met 2,4 procent, blijkt uit de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis (VEH). De VEH spreekt van een gematigde stijging.

Hoewel de gemiddelde OZB-stijging bijna het dubbele is van de verwachte inflatie, lijken gemeenten te luisteren naar de oproep van VEH, het Rijk en de burgers om de jaarlijkse belastingstijging voor woningbezitters te matigen. Gemeenten lijken zich ook te houden aan de landelijk vastgestelde normen daarvoor. De OZB is afgeleid van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde daalt in 2015 met 3,3% gemiddeld.
Het onderzoek betreft een steekproef onder 109 gemeenten. De OZB loopt al een aantal jaar flink op. Sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2010 is deze belasting in veel plaatsen behoorlijk gestegen. Binnen de steekproef springt de gemeente Zevenaar er bovenuit. Daar stijgt de OZB volgend jaar met 16% en gaat een gemiddelde huiseigenaar bijna € 40,- meer betalen, aldus de VEH. Ook Helmond (15%) en Uitgeest (11%) verhogen de OZB volgend jaar fors. Grootste dalers zijn de gemeenten Arnhem, waar de OZB volgend jaar met ruim 7% daalt en Rhenen met 4,5% lagere belasting.

Vereniging Eigen Huis pleit al jaren voor een andere opzet van de OZB. Bij woningen wordt namelijk alleen de eigenaar aangeslagen. De lasten zouden ook over huiseigenaren en huurders verspreid moeten worden door de invoering van een algemene ingezetenheffing, vindt de VEH. Bij niet-woningen worden zowel eigenaren als gebruikers voor de OZB aangeslagen, waarbij de eigenaar wel meer moet betalen. De tarieven voor niet-woningen liggen hoger dan voor woningen.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven