WOZ-waarde onderdeel van huurprijs

WOZ-waarde onderdeel van huurprijs

Huurders die al bijna maximaal betalen wordt aangeraden de WOZ-waarde van hun woning op te vragen. Vanaf 1 oktober telt de WOZ-waarde namelijk mee voor berekenen van de maximale huurprijs van een huurwoning. Het bedrag wordt opgenomen in het woningwaarderingsstelsel (WWS). Dat is het puntensysteem waarmee de maximale huur voor een woning wordt vastgesteld.

Als de maximaal toegestane huur van een woning onder de prijs zakt die huurders nu betalen, kunnen zij nu al huurverlaging per 1 oktober aanvragen. Huurders met een flinke huur die in een minder populaire wijk in een stad wonen of in een krimpregio, maken hierdoor kans op huurverlaging.

Minister Blok noemt daarnaast in een brief aan de Tweede Kamer Utrecht en Amersfoort als plaatsen waar de gemiddelde maximale huurprijs omlaag gaat. In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag stijgt de gemiddelde maximale huur, al kunnen de wijzigingen ook hier in specifieke gevallen tot huurverlaging leiden. Door de waarde van een woning mee te wegen, wordt meer rekening gehouden met de gewildheid en de locatie van een huurhuis. Het nieuwe puntensysteem geldt alleen voor zelfstandige sociale huurwoningen. Voor woningen in de vrije huursector en studentenkamers verandert er niets.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven