Zonnepanelen, vergunning nodig?

Zonnepanelen, vergunning nodig?

Voor het plaatsen van zonnepanelen is veelal geen vergunning vereist. Wanneer uw pand echter een monument is, of als sprake is van een beschermd stads- of dorpsgezicht is een (lichte) omgevingsvergunning vereist. Dat er veelal geen vergunning nodig is, wil niet zeggen dat u zich niet aan bepaalde regels dient te houden. Zo moet u wel voldoen aan het Bouwbesluit en het Burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek.

BTW voordeel bij plaatsen zonnepanelen

Op de aankoop en installatie van zonnepanelen kan de BTW teruggevraagd worden, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. Om hiervan te profiteren moeten zonnepaneeleigenaren zich melden als ondernemer voor de BTW bij de Belastingdienst. Zonnepanelen leveren namelijk overdag meer stroom dan nodig is voor uw huishouden. De overige stroom levert u aan de energiemaatschappij. Voor de door u geleverde stroom ontvangt u een vergoeding van de energiemaatschappij. Deze vergoeding word doorgaans verrekend met het bedrag dat u betaalt aan uw energiemaatschappij. Niet alleen over de stroom die u levert betaalt u BTW, maar ook over de energie die u opwekt voor uw eigen huishouden. De Belastingdienst hanteert hiervoor een vast bedrag per 1.000 KWh. Het komt er dus op neer dat de BTW op de aanschaf en montage terug gevraagd kan worden, en de BTW over de opgewekte energie afgedragen moet worden.

Terugverdientijd van zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is in Nederland het grootst wanneer de panelen op het zuiden gericht zijn. De terugverdientijd is afhankelijk van de prijs die u heeft betaald voor de zonnepanelen en het installeren daarvan. Er kan soms een aanpassing nodig zijn in de meterkast en dat kan extra geld kosten. De energieprijs van de energieleverancier moet hierin ook worden meegenomen. Aan de hand van deze gegevens kan de terugverdientijd van de zonnepanelen worden berekend. De terugverdientijd is voor iedereen anders. In 2008 was de terugverdientijd gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar. In 2012 was deze al gedaald naar gemiddeld 7 tot 10 jaar, omdat de prijzen van zonnepanelen naar beneden zijn gegaan. De verwachting is dat de prijzen zullen blijven dalen de komende jaren, waardoor de terugverdientijd nog korter is.

Meer informatie omtrent de wetgeving vindt u hier.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven