5 vragen en antwoorden over wat te doen op de woningmarkt

5 vragen en antwoorden over wat te doen op de woningmarkt

Door de verwachte loonstijgingen volgend jaar, kunnen middeninkomens flink wat meer geld neerleggen voor een woning. De huizenprijzen stijgen nog wel , maar lang niet zo hard als voorheen en de hypotheekrente blijft laag. Hieronder vind je antwoorden op de 5 meest voorkomende vragen.

Volgend jaar een huis kopen?
Kom je nu net te kort om het huis van je dromen te kopen? Dan kun je het over drie maanden alsnog proberen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vindt namelijk dat de leennormen volgend jaar verruimd moeten worden als je er, door de cao-afspraken, qua salaris op vooruitgaat. Lage middeninkomens kunnen zo’n € 7.500,- meer bieden en hogere middeninkomens zelfs ruim € 9.100,-! De hypotheekrente blijft laag en daarmee ook de lasten. De huizenprijzen stijgen nog wel, maar aanzienlijk minder hard. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is een koophuis in het beste geval slechts 2,8% duurder dan nu.

Toch nu maar kopen?
Geen enkele specialist verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen. De Rabobank voorspelt zelfs een stijging van 4,5%. Ben je daarom nu al op zoek en heb je je droomhuis gevonden? Wacht dan niet! Het is nog maar de vraag of je je droomhuis volgend jaar weer zult vinden. Mocht de nieuwbouw daadwerkelijk stilvallen door de stikstofkwestie, dan daalt het aanbod van huizen. De huizenprijzen kunnen dan alsnog harder stijgen. Vereniging Eigen Huis (VEH) houdt ernstig rekening met scherpe prijsstijgingen, helemaal in combinatie met de verruimde leenmogelijkheden. Zij zeggen dat mensen die volgend jaar meer kunnen bieden, dat gewoon zullen doen. Net als alle anderen met dezelfde portemonnee. Huizen worden alleen beter betaalbaar als er echt meer aanbod komt.

Nu je huis verkopen?
De huizenprijzen zijn de afgelopen zes jaar met 40% gestegen. De verwachting is dat dit niet in dit tempo zal doorgaan. Het afgelopen kwartaal was de huizenprijsstijging al de kleinste in drie jaar, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Amsterdam was de stijging van 3,8% zelfs de kleinste in vijf jaar. De voorspelde prijsstijgingen voor de komende jaren van 2,5 tot 3% zijn hoe dan ook weinig meer dan de inflatie. Wil je de hoofdprijs voor je woning? Dan doe je er verstandig aan je woning zo spoedig mogelijk op Funda te zetten.

Nu je hypotheek oversluiten?
Momenteel kunnen huizenkopers bij prijsvechters terecht voor een rente van 1,5% of zelfs nog lager voor een rentevaste periode van tien jaar! Vijf jaar geleden was 3% nog een prima rente voor diezelfde periode. De ABN Amro bank verlaagde de rente onlangs nog naar slechts 1,79%. Heb je nu een ‘dure’ hypotheek, dan sta je voor de keus oversluiten of niet oversluiten.

Het kan lonen om nog even te wachten, zegt Van Bruggen Adviesgroep. De rente daalt namelijk nog steeds, maar een garantie is er niet dat dit zo door blijft gaan. Met een beetje pech gaat de hypotheekrente alsnog omhoog en zijn de kansen op lagere maandlasten voorbij. Een slecht voorteken is dat de kapitaalmarktrente de afgelopen week fors omhoog ging.

Als je nu oversluit, dan ben je de komende jaren verzekerd van lagere maandlasten. Wel incasseert de hypotheekverstrekker een ’oversluitboete’ als compensatie voor gemiste rente-inkomsten. Als je bij je eigen bank oversluit, dan moet je daarnaast ook enkele honderden euro’s administratiekosten betalen. Bij een overstap naar een andere bank zijn er nog meer bijkomende kosten voor een taxateur, adviseur en notaris die kunnen oplopen tot meer dan € 4.000,-. Bezitters van een NHG-hypotheek moeten bij veel geldverstrekkers bovendien opnieuw hun premie van 0,9% betalen. Al die oversluitkosten zijn wel aftrekbaar.

Blijven huren?
Kopen op het toppunt van de markt is niet altijd verstandig. Het risico bestaat dat je huis bij een eventuele nieuwe crisis onder water komt te staan. Oftewel dat je hypotheek hoger is dan de waarde van je huis. Een paar jaar blijven huren is in bepaalde gevallen voor middeninkomens dus helemaal geen onlogische gedachte. In de vrije sector stijgen de huren inmiddels niet meer zo gigantisch hard, zoals woningplatform Pararius onlangs constateerde. Rotterdam liet zelfs een lichte daling zien. Wie volgend jaar met een hoger loon en een minder zware huurverhoging extra kan sparen, kan juist toeslaan als de prijzen bij een eventuele crisis dalen. Als de lonen gaan stijgen is het natuurlijk nog maar de vraag met hoeveel de pandjesbazen de huren in de vrije sector gaan verhogen.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven