Belastingvrij schenken blijkt groot succes

Belastingvrij schenken blijkt groot succes

Waar de fiscus rekende op zo’n 20.000 schenken, hebben maar liefst al 50.000 ouderen hun kinderen een (groot) bedrag belastingvrij geschonken. De regeling is zo’n succes dat de NVM-Makelaars pleit voor verlenging. Een woordvoerder van de NVM-Makelaars laat het volgende weten: ‘De regeling heeft zo’n positief effect op de woningmarkt, dat het dom zou zijn er al dit jaar mee te stoppen’.

Over welke regeling hebben we het?
Vorig jaar oktober besloot het kabinet dat tot eind dit jaar elk kind, een familielid of een derde, eenmalig € 100.000,- belastingvrij geschonken kon worden. Het kabinet hoopte met deze maatregel een boost te geven aan de economie in het algemeen en de huizenmarkt in het bijzonder. En dat lijkt gelukt. Meer informatie leest u op deze site van de overheid.

Belastingvrij schenken onder welke voorwaarden?
Uiteraard kan de schenking niet voor alles gebruikt worden. De ontvangers kunnen het geld voor een van deze zaken gebruiken:
het aankopen van een eigen woning;
het aflossen van de eigenwoningschuld;
de kosten voor het verbeteren en onderhouden van de eigen woning;
de afkoop van de erfpachtcanon bij een eigen woning met erfpacht;
het aflossen van de restschuld van de verkochte eigen woning;

De populariteit van de regeling betekent niet dat het kabinet extra moet bezuinigen. Volgens de Belastingdienst betalen schenkers weliswaar minder vermogensbelasting, maar staat daar tegenover dat de ontvangers minder hypotheekrente mogen aftrekken.

UPDATE – Belastingvrij schenken wordt niet verlengt
Op 15 augustus heeft minister Dijsselbloem laten weten dat deze regeling niet verlengt zal worden na het einde van dit jaar. De minister gaf toe dat dat de populariteit kan leiden tot een tegenvaller op zijn begroting, maar zei dat de gevolgen pas in de loop van volgend jaar duidelijk zullen zijn. Mogelijk komt een verlenging van de regeling toch nog op tafel in de begrotingsonderhandelingen tussen de regeringscoalitie en de oppositiepartijen, maar wat Dijsselbloem betreft is het duidelijk afgelopen eind dit jaar.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven