Binnenkort op de deurmat: de WOZ-beschikking van 2017

Binnenkort op de deurmat: de WOZ-beschikking van 2017

Vanaf week 7 valt de nieuwe WOZ-beschikking op de deurmat. Dit is de waarde die de gemeente toekent aan jouw huis. Het vormt echter de basis voor de hoogte van verschillende belastingen, zoals de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait.Het is verstandig om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking. Omdat de woningprijzen stijgen – in extreme mate in Amsterdam – gaan de WOZ-waarden ook flink omhoog.

Maar dat niet alleen. Elsevier meldt dat de ozb dit jaar gemiddeld 1,3 procent stijgt. In sommige gemeenten gaat de ozb extreem omhoog, zoals in Apeldoorn (bijna acht procent), Ommen (elf procent) en Haren (twaalf procent).

Wanneer de WOZ-waarde te hoog is, kun je bezwaar maken. Dit kan al snel een besparing van honderden euro’s per maand opleveren. Op PlusOnline staan enkele interessante rekenvoorbeelden. Een verlaging van de WOZ-waarde van 30.000 euro levert 14 tot 80 euro minder OZB per jaar op, verlaagt de watersysteemheffing met 5 tot 20 euro, betekent 225 euro lagere bijtelling in Box 1 bij de belastingaangifte en resulteert in 50 tot 117 euro minder inkomstenbelasting.

Van de bezwaren wordt zo’n 45 procent gehonoreerd. Bezwaar maken is altijd kosteloos.

De kans dat een bezwaar wordt gehonoreerd is hoger wanneer je goede argumenten hebt voor een verlaging. Noem bijvoorbeeld de woningwaarde die op Huizendata staat of download het WOZ-waarderapport (incl. beschrijving van de bezwaarprocedure).

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven