Bouwtechnische keuring: waarom laat u die uitvoeren?

Bouwtechnische keuring: waarom laat u die uitvoeren?

Het huis ziet er vanaf buiten tiptop uit. Uw hart gaat sneller kloppen. Op het blote oog kunt u geen gebreken ontdekken. Bieden dus! Straks wordt de woning verkocht aan een ander. Een vriend attendeert u op een bouwkundige keuring. U vindt het maar lastig. Is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring nu echt nodig?

Waarom is het belangrijk om een bouwkundige keuring uit te laten voeren?

3 redenen voor het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring.

1. Geen verrassingen

Wat voor huis u ook op het oog heeft, het is altijd verstandig om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Bij een bouwtechnische keuring bekijkt een bouwkundige de staat van de woning. Binnen 48 uur ontvangt u een uitgebreide rapportage waarin eventuele gebreken en de kosten voor het herstellen van de gebreken zijn uitgewerkt. Zo komt u na de koop van het huis niet voor verrassingen te staan!

2. Zet de rapportage in bij onderhandelingen

Blijken er gebreken in de woning aanwezig te zijn? Dan kunt u de rapportage inzetten bij de onderhandelingen over de koopprijs van de woning.

3. U heeft als koper een onderzoeksplicht

Als koper heeft u de plicht om het huis wat u koopt vooraf te (laten) onderzoeken. Blijkt achteraf dat er gebreken zijn? Dan is het niet gemakkelijk om deze op de verkoper te verhalen. Is het een verborgen gebrek of had u als koper beter vooronderzoek moeten doen? Was het gebrek vooraf wel goed vast te stellen?

Anne uit Rotterdam vertelt: “Wij hadden een schattig huisje op het oog en waren er direct verliefd op na de eerste bezichtiging. Hier zagen wij onszelf wel wonen. Het huisje zag er goed uit. De fundering van de woning leek niet verzakt en we konden geen vochtplekken ontdekken. Na het uitbrengen van een bod hebben we voor de zekerheid een bouwtechnische keuring laten uitvoeren. Je weet maar nooit of er nog gebreken zijn! Tijdens de keuring kwamen er behoorlijk wat gebreken aan het licht. In de kruipruimte was bijvoorbeeld zwam en houtrot aanwezig, waardoor de balken onder de woning vervangen moesten worden. Al met al scheelde dit zo’n € 11.000,- op de uiteindelijke koopprijs van de woning. Wanneer wij de bouwkundige keuring niet hadden laten uitvoeren, waren deze kosten allemaal voor onze rekening gekomen na de koop van het huis.”

Maak direct hier een afspraak voor een bouwtechnische keuring via Vereniging Eigen Huis!

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven