De tuin aanpakken, maar waar ligt de erfgrens?

De tuin aanpakken, maar waar ligt de erfgrens?

De lente is weer begonnen. Dat betekent zon, fluitende vogels en niet te vergeten: tuinieren!
Bent u van plan om binnenkort weer aan de slag te gaan in de tuin? Wilt u bijvoorbeeld een nieuwe schutting plaatsen? Dan is vaak de eerste vraag: staat de erfafscheiding wel goed?

Wilt u een erfafscheiding gaan plaatsen, dan roept dit wellicht de vraag op: Hoe hoog mag de erfafscheiding eigenlijk zijn?

Indien u een schutting, haag of een andere soort afscheiding gaat plaatsen aan de achterzijde van uw woning, dan mag deze maximaal twee meter hoog zijn. Aan de voorzijde van de woning gelden andere regels, hier mag de afscheiding maximaal één meter hoog zijn.
Het kan zijn dat in uw gemeente nadere regels gelden. In deze is ons advies dan ook, voorkom problemen en neem voor de zekerheid even contact op met uw gemeente.

Hoe bepaal ik de erfgrens?

Het is handig als u in eerste instantie een goed overzicht heeft van de ligging van het perceel en/of de percelen. U kunt dit gemakkelijk en kosteloos zien op onze gratis kadastrale kaart. Als u de exacte perceelsgrenzen wilt weten, dan kunt u een grensreconstructie aanvragen. Als u een grensreconstructie aanvraagt komt er een landmeter op locatie om het perceel uit te zetten in het veld. De landmeter laat op ieder hoek- en knikpunt piketpaaltjes achter. Zo is voor de beide partijen exact duidelijk waar de erf-grenzen precies lopen.

Een grensreconstructie is onafhankelijk en geeft direct de juiste en rechtsgeldige informatie.

Niet tevreden met de erfafscheiding?

Het kan natuurlijk zijn dat u samen met uw buren een schutting heeft staan op de erfgrens. Omdat de afscheiding op de erfgrens staat, bent u beide verantwoordelijk voor het vervangen/onderhouden van deze schutting.

Willen uw buren niet meewerken aan vervanging? Dan kunt u de buren altijd adviseren om eens een kijkje te nemen op de online kadasterkaart.
Het is altijd nog een mogelijkheid om de afscheiding te plaatsen op uw eigen grond. Wanneer u de schutting op uw eigen grond plaatst heeft u geen toestemming nodig van de buren en mag u zelf kiezen hoe deze eruit komt te zien. Uiteraard zijn dan wel alle kosten voor uw eigen rekening.

Let wel op: voor het plaatsen van een heg geldt dat deze minimaal 0,5 meter van de erfgrens geplant moet worden. In enkele gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van een erfafscheiding. Op de website www.omgevingsloket.nl leest u of dit voor uw perceel geldt.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven