DNB is bezorgd over het moment dat de rente weer stijgt

DNB is bezorgd over het moment dat de rente weer stijgt

Huizenkopers kunnen nu profiteren van de lage rente, die de hypotheek goedkoper maakt. Maar men moet zich wel afvragen of ze die hypotheek nog kunnen betalen als de rente in de toekomst bijvoorbeeld twee keer zo hoog staat, waarschuwde de president van de Nederlandsche Bank (DNB) tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het ECB-beleid. Als dat niet het geval is kunnen zij de lasten niet meer dragen en dat kan resulteren in gedwongen verkoop. Een nieuwe huizencrisis ligt dan ook op de loer. De president van DNB raadt iedereen die een hypotheek afsluit aan om een persoonlijke stresstest te doen. ‘Kan ik mijn hypotheek nog betalen als de rente naar 3, 4 of 5% stijgt?’

Maar ook beleggers kunnen het voor de kiezen krijgen als de rente weer omhoog gaat. De Europese Centrale Bank (ECB) koopt elke maand voor ongeveer € 80 miljard aan voornamelijk staatsobligaties. Daardoor wordt de rente op die leningen gedrukt en door de zoektocht naar rendement die dat tot gevolg heeft gaan ook de rentes van andere categorieën omlaag.

Gevaarlijk
Ook voor overheden in de zuidelijke landen is de lage rente ‘gevaarlijk’ stelt de president. Omdat ze goedkoop kunnen lenen, worden ze niet gedwongen om hun economie te hervormen. De overheden zouden de ‘winst’ van die lage rente moeten gebruiken om hun schulden af te betalen.

De Nederlandse centrale bankpresident is binnen het bestuur van de ECB geen voorstander van verdere renteverlagingen, bleek tijdens de hoorzitting. De ongewenste neveneffecten worden steeds groter, terwijl de effectiviteit afneemt. Maar hij stelt dat de ECB niet alleen verantwoordelijk is voor de lage rente. Die is vooral het gevolg van de lage groei en het gebrek aan investeringen in de wereldeconomie.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven