Doorstromer krijgt het moeilijk

Doorstromer krijgt het moeilijk

In navolging van de starter krijgt nu ook de doorstromer steeds minder makkelijk een voet tussen de deur in de huizenmarkt in de Randstad.
Ook de woningbezitters die hun ‘oude’ onderkomen met overwaarde verkopen, hebben volgens de Hypotheker vaak niet genoeg slagkracht meer om in een van de vier grote steden iets nieuws te kopen. De Hypotheker spreekt van een steeds grotere splitsing tussen vermogende en minder vermogende huizenkopers.

Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam zijn het terrein geworden van vermogende doorstromers en investeerders. „Alleen vermogende kopers met een overwaarde op hun huidige woning hebben speelruimte”, stelt De Hypotheker.

Wie geen of weinig eigen geld heeft, of nauwelijks overwaarde, is aangewezen op huizen in omliggende gemeenten als Amstelveen en Haarlem, en steeds meer óók op woningen in kleinere dorpen in de buurt van de grote steden. Het gevolg hiervan is dat ook daar de huizenprijzen op gaan lopen.

De Hypotheker constateert dat huizenkopers de rente steeds langer vastzetten. Deze trend is niet nieuw, echter zet deze wel versterkt door. Huizenkopers zetten de rente steeds vaker voor 30 jaar vast, 10 tot 20 jaar vastzetten wordt steeds minder populair. De verklaring is dat het renteverschil tussen 10 en 30 jaar steeds kleiner aan het worden is. Dat is weer te danken aan de toenemende concurrentie op de markt door de toetreding van nieuwe hypotheekaanbieders.

Ook benieuwd naar uw overwaarde? Bestel hier het Woningwaarde rapport en zie de waarde van uw woning.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven