De Europese Commissie bezorgd over Nederlandse huizenmarkt

De Europese Commissie bezorgd over Nederlandse huizenmarkt

Brussel maakt zich zorgen over de situatie op de Nederlandse huizenmarkt. De hypotheekschulden groeien weer en er zijn te weinig mogelijkheden om een woning te huren.
Dat stelt het dagelijks bestuur van de Europese Unie in een rapport over Nederland, dat recent is gepubliceerd. De zorgen zijn niet nieuw, maar zijn wel dringender geworden nu de huizenprijzen weer stijgen en vooral ook jongeren door een gebrek aan een middensegment op de huurmarkt bijna zijn gedwongen om een huis te kopen.

Hoogste van Europa

De Nederlandse hypotheekschulden behoren tot de hoogste in Europa. En hoewel de totale schuld daalt als percentage van het bruto binnenlands product (bbp), is dat percentage bijna twee keer zo hoog als het gemiddelde in de Europese Unie.

In het rapport wordt erkend dat er al wel maatregelen zijn getroffen om een rem te zetten op de hypotheekschuld, maar het effect hiervan is beperkt. Bovendien wordt binnen de Commissie gezegd dat het na de hervormingen in 2013 stil is geworden. Ofwel: het dagelijks bestuur van de EU zou graag zien dat een nieuw kabinet opnieuw ingrijpt op de huizenmarkt. En dan gaat het in het bijzonder om de hypotheekrenteaftrek.

Overschotten

De situatie op de huizenmarkt zorgt er mede voor dat de Europese Commissie Nederland nog altijd schaart in een rijtje met EU-landen waarbij de economie niet in balans is. Spanje, Duitsland, Ierland, Slovenië en Zweden horen daar ook thuis.
Met Duitsland deelt Nederland een groot overschot op de lopende rekening, een belangrijke maatstaf voor de buitenlandse handel van een land. De Europese Commissie wijst er al een aantal jaren op dat dit overschot te hoog is. Voor Nederland geldt wel dat na 2012 een daling is ingezet, van meer dan 10% naar 8,7% van de totale omvang van de economie in 2015.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven