Extra maatregelen voor het energielabel

Extra maatregelen voor het energielabel

Vanaf 1 januari 2013 is het verplicht, wanneer u een huis van minimaal tien jaar oud verkoopt of verhuurt, om een energielabel aan te vragen. Echter slaat dit nog niet echt aan. De overheid gaat nu extra maatregelen nemen.

Wat is het energielabel?
Het energielabel laat in één opslag zien hoe zuinig een woning is. Label A staat voor zeer zuinig, label G staat voor zeer onzuinig. Er hoort bij het energielabel ook een rapport met daarin informatie over de staat van de isolatie en aanbevelingen om het huis energiezuiniger te maken. Ondanks het feit dat het energielabel verplicht is, zijn van alle verkochte huizen in het derde kwartaal van 2013 slechts 14,8% voorzien van een energielabel. Momenteel worden huiseigenaren nog niet beboet wanneer ze geen label hebben, maar bij energiezuinige huizen loont zo’n label wel degelijk. Dit blijkt uit onderzoek van Tias Nimbas Business School. Zo brachten huizen met een A of B label gemiddeld 0,8% meer op en worden deze gemiddeld 88 dagen eerder verkocht.

Overheid
Begin 2015 ontvangen alle woningeigenaren die nog geen energielabel hebben een indicatief label van de overheid. Dit label wordt gebaseerd op bouwjaar en woningkenmerken. Wie energiebesparende maatregelen heeft genomen, kan een gecorrigeerd label aanvragen. Het doel van het leveren van zo’n label door de overheid is woningeigenaren bewust te maken van hun energieverbruik en het aansporen tot energiebesparende maatregelen.

Maatregelen
Meest toegepaste energiebesparende maatregelen zijn:
• zonnepanelen;
• dak-, vloer- en wandisolatie;
• dubbel glas;
• leidingisolatie.

Uiteraard is deze opsomming niet bij elke woning toepasbaar. Wij adviseren u gebruik te maken van een expert voor maatwerkadvies.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven