Flink minder huurwoningen gebouwd

Flink minder huurwoningen gebouwd

De komende jaren zullen er tienduizenden huurwoningen minder gerenoveerd en gebouwd worden dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Door een jaarlijkse lastenverzwaring van een miljard euro verdampt de investeringsruimte van woningcorporaties met de helft, het gevolg is dat de wachtlijsten nog verder zullen toenemen en wachten huurders vergeefs op de isolatie van hun woning.

De afspraak tussen woningcorporaties is dat zij landelijk tot en met 2021, minimaal 34.000 woningen bouwen. Het kabinet wil dit proces versnellen door het de sociale verhuurders gemakkelijker te maken voor het middensegment te bouwen. Uiteindelijk moeten in 2021 alle sociale huurhuizen over energielabel B beschikken.

Een specialist van Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, zegt dat dit zeker niet gaat lukken. Volgens de specialist gaan ze met deze lastenverzwaring mogelijk hun eigen doelstelling niet eens halen. Een miljard euro staat in deze gelijk aan 67.000 nieuwbouwwoningen, dit staat gelijk aan een stad als Amersfoort.

De woningcorporaties zijn boos omdat zij vanaf 2019 minder rente mogen aftrekken op leningen, dit is voor hun een jaarlijkse kostenpost van 300 miljoen euro.

De maatregel komt voort uit Europese afspraken, dit om te voorkomen dat internationale bedrijven minder vennootschapsbelasting betalen. Het kabinet weigert vooralsnog om een uitzondering te maken voor de woningcorporaties.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven