Fors hogere omzet makelaars

Fors hogere omzet makelaars

Makelaars profiteren flink van de aantrekkende woningmarkt. De bij NVM aangesloten makelaarskantoren draaiden vorig jaar veel meer omzet. Niet alleen de omzet nam toe, maar ook het aantal werknemers. Van ongeveer 8.000 naar 8.750 full-timemedewerkers.

De NVM-makelaars waren vorig jaar goed voor ruim € 937 miljoen aan omzet, een toename van bijna € 140 miljoen ten opzichte van 2014. Het gaat vooral om opbrengsten uit het bemiddelen bij de verkoop van woningen. Maar ook op het gebied van zakelijk vastgoed groeide hun omzet. Alleen op de deelmarkt voor agrarisch en landelijk vastgoed was sprake van een omzetdaling.

De bouwsector meldt namelijk dat zij bang is dat het herstel van de woningmarkt spaak zal lopen door de stijging van de kavelprijzen. De prijs van een bouwkavel is flink omhoog gegaan ten opzichte van een jaar terug, meldt onder andere het Kadaster. Er zouden jaarlijks 50.000 nieuwe woningen moeten worden bijgebouwd om het tekort in te halen. De afgelopen jaren is door de economische crisis minder gebouwd, waardoor vooral in de steden een schaarste aan woningen is. Gemeenten willen namelijk ook profiteren van het herstel van de woningmarkt en dat vertaalt zich in stijgende grondprijzen. Dat betekent dat de druk op de bouwsector weer kan gaan toenemen, omdat de grond de grootste kostenpost is voor een huis.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven